Dostupni linkovi

Savetnik premijerke Srbije: Pomoći ćemo Srbima u Crnoj Gori svim zakonskim sredstvima


Protest u Beogradu, 14. maj 2020.
Protest u Beogradu, 14. maj 2020.

Savetnik premijerke Srbije Ane Brnabić za spoljnu politiku Nikola Stojanović izjavio je da će Srbija iskoristiti sva sredstva u zakonom dozvoljenim okvirima da pomogne Srbima u Crnoj Gori, da se "pokaže simbol zajedništva".

"Srbija pokazuje ozbiljnost da je spremna da bude sa predstavnicima srpskog naroda bilo gde da žive i zajednički stoji sa njima", rekao je Stojanović za Radio televiziju Srbije (RTS), kometarišući privođenje episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija i nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

"Crna Gora samostalno bira svoj put, mi ne možemo na to da utičemo. Ono što lično mislim, kao neko ko se bavi spoljnom politikom, je da to ne predstavlja dobar korak, dovodi u pitanje legitimitet političke stabilnosti i reputaciju zemlje koja donosi takve mere i to nije korak u pravcu regionalne saradnje i stabilnosti", citirao je RTS Stojanovića na svom internet sajtu.

Stojanović je, kako se dodaje, izrazio uverenje da će se Srbija i Crna Gora „više baviti bratskim pitanjima u skorijoj budućnosti“.

Episkop SPC Joanikije i osmoro sveštenika u Crnoj Gori, bilo je privedeno zbog litije u Nikšiću, koja je održana 12. maja, uprkos zabrani javnih okupljanja koja je, u Crnoj Gori, na snazi zbog epidemije korona virusa.

Nakon priviođenja usledilo je više protestnih okupljanja u gradovima Crne Gore, ali i Srbije.

Oni su 15. maja pušteni na slobodu, ali je protiv njih podnet optužni predlog po kome ih Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću tereti za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Optužni akt je predat Osnovnom sudu u Nikšiću.

XS
SM
MD
LG