Dostupni linkovi

Optužni prijedlog protiv Joanikija i osam sveštenika u Nikšiću


Episkop SPC Joanikije i osam sveštenika pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, 15 maj 2020.
Episkop SPC Joanikije i osam sveštenika pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, 15 maj 2020.

Protiv episkopa budimljansko nikšićkog i osam sveštenika iz Nikšića podnijet je optužni prijedlog zbog okupljanja i litije 12. maja koja je održana u Nikšiću.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću ih tereti za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Optužni akt je predat Osnovnom sudu u Nikšiću.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Kako je na pres konferenciji saopštio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Stevo Šekarić sveštenici SPC postupali su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja.

"Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora za sveštenike jer za to nema zakonskog osnova s obzirom da je podignut optužni predlog. Tokom izviđaja tužilašto je prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 sata dok su okrivljeni bili lišeni slobode", saopštio je tužlac Šekarić.

Propisana kazna za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iznosi - do jedne godine zatvora ili novčana kazna.

Episkop Joanikije i osam sveštenika eparhije budimljansko nikšićke su proveli 72 sata u pritvoru nakon litije na crkveni praznik svetog Vasilija Ostroškog 12. maja. Pritvaranje sveštenika izazvalo je proteste vjernika SPC u nekoliko gradova uglavnom na sjeveru Crne Gore. U Nikšiću i Pljevljima je došlo do incidenata i sukoba sa policijom.

Prilikom izlaska iz pritvora episkop Joanikije je poručio da je u pritvoru tretiran korektno od strane policijskih službenika, ali i da će borba za status crkve u Crnoj Gori dugo trajati.

XS
SM
MD
LG