Dostupni linkovi

Ispraćeni ruski vojnici iz Srbije, Vulin poručio da je 'Rusija uz Srbiju'


Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, na svečanom ispraćaju pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije, 16 maj 2020.
Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, na svečanom ispraćaju pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije, 16 maj 2020.

Na ispraćaju pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije koji su boravili u Srbiji kako bi pomogli u suzbijanju epidemije COVID-19, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je angažovanjem ruskog tima "Srbija osetila da nije sama i da je Rusija uz nju".

"Naši vrhovni komandanti (predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin) obnovili su i potvrdili još jednom vekovno prijateljstvo dva naroda, koja se nikada nisu razdvajala u dobru, ali su se još ređe razdvajali u zlu. Došli ste među nas kad nam je bilo najteže. U trenutku kada su mnogo veći i mnogo bogatiji napuštali borbu i nadu, Srbija je tada osetila da nije sama i da je Rusija uz nju", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

On se zahvalio ruskom vojno-medicinskom timu "što su došli kada je bilo najpotrebnije".

"Od nas imate zahvalnost, od budućih generacija zahvalno sećanje. Srbi i Rusi nikada nisu izabrali pogrešnu stranu sveta, Srbi i Rusi nikada nisu bili poraženi. Tako su birali naši preci, tako smo izabrali i mi", rekao je Vulin.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da su pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije izvršili važan zadatak koji im je naložio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Zadatak je izvršen u skladu sa najboljom tradicijom ruske vojske, stručno i profesionalno. Radili ste posvećeno, odano, u prisnoj i najboljoj saradnji sa svojim kolegama iz Srbije. Ovu ocenu čuo je čitav svet, cela međunarodna zajednica, jer tako su vaš istrajni posao ovde u Srbiji ocenili naši predsednici u telefonskom razgovoru", rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je ruski vojni tim doneo "još jednu jako vidljivu, snažnu i trajnu kariku u dugom lancu saradnje i veze između Rusije i Srbije".

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petar Cvetković rekao je da su članovi ruskih timova tokom boravka u Srbiji sarađivali sa pripadnicima ABHO (jedinice za atomsko-biološko-hemijsku odbranu) Vojske Srbije.

General-major Mihail Černišov, koji predvodi ekspertski tim Oružanih snaga Ruske Federacije, rekao je da prvi združeni odred Oružanih snaga Ruske Federacije napušta "gostoprimljivu Republiku Srbiju”.

Stručnjaci za dezinfekciju objekata deo su ruske humanitarne operacije u Srbiji. Na vojni aerodrom u Batajnici 3. i 4. aprila sletelo je ukupno jedanaest aviona sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je Moskva uputila po dogovoru predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Dočeku aviona 3. aprila prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na Instagramu zahvalio "predsedniku Putinu i bratskom ruskom narodu".

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane od 6. aprila stoji da ruski stručnjaci u Srbiji rešavaju "praktične zadatke u borbi protiv korona virusa".

Prema informacijama objavljenim na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Srbije 1. maja, ruska jedinica je radila u više od tri stotine objekata širom Srbije.

"Do sada su ruski stručnjaci sproveli dezinfekcione mere u 317 objekata u 30 gradova u Srbiji, a ukupna dezinfikovana površina u objektima i javnim prostorima blizu je milion i sedamsto hiljada kvadratnih metara. Ruski vojni lekari pregledali su i učestvovali u lečenju oko 800 pacijenata obolelih od COVID-19", navodi se u izveštaju ministarstva.

XS
SM
MD
LG