Dostupni linkovi

Ambasada Rusije u BiH: Insinuacije da ruski medicinari dolaze iz ‘drugih razloga’


Ruski ambasador u Sarajevu Petr Ivancov
Ruski ambasador u Sarajevu Petr Ivancov

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini navela je u saopštenju za javnost kako "sa nedoumicom prati reakciju nadležnih organa Bosne i Hercegovine (BiH) na molbu o pružanju pomoći u vezi s obezbjeđenjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prijelaza BiH u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar".

Dodaje da se ne može reagovati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima ko tu pomoć traže postao "talac političkih kontradikcija," navodi se u saopštenju.

Dolazak jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije, koja bi izvršila dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice, tražio je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Iz ruske ambasade poručuju kako se razvija situacija "u kojoj politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti".

Ruska ambasada dodaje da "insinuacije da ruski medicinski radnici stižu 'iz sasvim drugih razloga' odbijamo smatrajući da su neosnovne i zlonamjerne, koje nanosi štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih, inače, su se izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je izjavio u subotu da očekuje da konačnu odluku o davanju dozvole za ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije ovoj vojnoj jedinici donese Predsjedništvo BiH.

”Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces”, kazao je Džaferović.

Istovremeno, Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u saopštenju za javnost, objavljenom u nedjelju, je rekao da ‘svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju prostora kliničkog centra, može angažovati firmu ili firme koje se bave takvim poslovima’.

“Također, siguran sam da ove činjenice znaju i oni koji su pozivali jedinicu ruske vojske kao navodnu pomoć u borbi protiv korona virusa. Sve ovo naravno otvara pitanje koji je stvarni cilj pozivanja i dolaska ruske vojne jedinice u BiH i to baš u Banja Luku i Mostar, kada u BiH postoje i firme i vojne jedinice koje taj posao mogu obaviti i brže i efikasnije," kazao je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da je, kako je rekao, ‘boravak ruskih stručnjaka za borbu protiv epidemije korona virusa, bio pravovremen i od velike pomoći za Republiku Srpsku’.

"Poznato je da je Ruska Federacija bila spremna poslati svoje stručnjake i u Sarajevo, kao i u druge dijelove Federacije da su im nadležni uputili apel za pomoć. Žestok otpor dolasku ruske humanitarne ekipe u BiH govori da je riječ o gestu tipičnog zatvorenog društva bar za Ruse", naglasio je Dodik.

Ruski vojno-medicinski tim boravio je u Republici Srpskoj od 9. aprila i to na poziv entitetskih vlasti.

U vojnom avionu Iljušin-76 duputovala je i ekipa od 15 ruskih medicinskih stručnjaka koji će biti na raspolaganju Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.

Od opreme je stiglo pet specijalnih vozila za dezinfekciju. Uz vozila je doputovalo i 9 vozača.

Dodik, koji je na banjalučkom aerodromu lično dočekao Ruse i srdačno se zahvalio Moskvi na pomoći, tada je kazao kako će i Federaciji BiH preporučiti da se osloni na rusku vojsku.

XS
SM
MD
LG