Dostupni linkovi

Bocan-Harčenko: Stav Rusije o Kosovu kristalno jasan


Aleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je stav Rusije o pitanju Kosova "kristalno jasan i dobro poznat" i dodao da su se u delu javnosti pojavila tumačenja njegove izjave koja su "izazvala duboke nedoumice".

Bocan-Harčenko je za beogradski list "Politika" naveo da će se Rusija složiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za Srbiju.

"Ostaje otvoreno pitanje, kakav je cilj pokušaja da se iskrivi, izopači sadržaj pristupa Rusije, da se taj sadržaj prikaže potpuno obratno", rekao je on i dodao da se Rusija zalaže za postizanje kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Podsetimo, Bocan-Harčenko je za "Politiku" 9. maja izjavio da definitivno rešenje za Kosovo treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN-a, i to donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila Rezoluciju 1244.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da se Rusija zvanično uključi u pregovore o Kosovu on je podvukao da je za pridruživanje Rusije „potreban pre svega poziv Beograda".

Od Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio odgovor na pitanje šta stoji iza tog predloga ruskog diplomate u odnosu na dosadašnji stav Rusije kad je reč o Kosovu.

U Srbiji niko od zvaničnika nije javno komentarisao pomenutu izjavu ambasadora Rusije, a portparol Ričarda Grenela (Richard Grenell), specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, u odgovoru na upit RSE naveo je da je "svako je dobrodošao da doprinese idejama koje će pomoći stabilnosti, miru i prosperitetu Srbije i Kosova".

XS
SM
MD
LG