Dostupni linkovi

Beograd: Drugi skup podrške za sveštenike u Crnoj Gori


Okupljeni su telima formirali simbol krsta (15. maj 2020)
Okupljeni su telima formirali simbol krsta (15. maj 2020)

U Beogradu je održan drugi po redu protest podrške episkopu Joanikiju i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji su uhapšeni u Crnoj Gori.

Par stotina ljudi koji su se u petak popodne okupili ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu prošetalo je do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), gde su ostavili pet zahteva koji se tiču ljudskih prava Srba u Crnoj Gori.

Kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), oni su se sa platoa ispred Crkve Svetog Marka uputili ka zgradi RTS na predlog narodnog poslanika Miladina Ševarlića, kako bi zatražili od rukovodstva javnog servisa da im da jedan minut uživo u programu da upute zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i patrijarhom SPC Irinejem ode u Crnu Goru zatraži oslobađanje sveštenika.

Okupljeni su, između ostalog, skandirali "Ne damo vladiku".

Skup je zvanično počeo na platou crkve molitvom "Oče naš", koju su prisutni zajedno izgovorili. Prethodno su okupljeni telima formirali simbol krsta.

"Ovde smo kako bi odgovorili na bezakonje koje Crna Gora i Milo Đukanović sprovode nad SPC", izjavila je studentkinja Marija Ninković u obraćanju pred okupljenima.

Željko Čurović, iz Saveza Srba iz Crne Gore izjavio je da je hapšenje sveštenika SPC "udar na Srbe u Crnoj Gori i svekoliko pravoslavlje", te apelovao na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "zamoli svoje prijatelje kancelarku Nemačke Angelu Merkel, kineskog predsednika Si Đinpinga, ruskog predsednika Vladimira Putina i francuskog predsednika Emanuela Makrona, da pozovu predsednika Crne Gore Mila Đukanovica da prestane sa ovim".

Među prisutnima su i Mladen Obradović, vođa zabranjene klerofašističke organizacije Otačastveni pokret Obraz, Miroslav Parović iz desno orijentisanog Narodnog slobodarskog pokreta, i narodni poslanici Đorđe Vukadinović i Miladin Ševarlić.

Na drugom protestu zaredom, pod nazivom "Sveća za slobodu", okupljeni nose zastave Srbije, ikone, sveće i skandiraju "Ne damo svetinje", "Srbija i Crna Gora, jedna familija". Organizator zvanično nije poznat, a neki od učesnika rekli su da je na skup pozvala grupa studenata.

Šetnja ka RTS-u (15. maj 2020)
Šetnja ka RTS-u (15. maj 2020)

Prrotest je završen kada su okupljeni na ulaz RTS-a ostavili papir sa pet zahteva koji se tiču, kako su naveli, ljudskih prava Srba u Crnoj Gori.

Prethodno su 14. maja, nakon protestne šetnje od Crkve Svetog Marka do zgrade Predsedništva Srbije, pročitali zahteve u kojima, između ostalog, traže da predsednik i Vlada Srbije oštro osude hapšenja episkopa i sveštenika SPC u Crnoj Gori, da država uputi protestnu notu zvaničnoj Podgorici, kao i da se pred Ujedinjenim nacijama pokrene pitanje položaja srpske zajednice u Crnoj Gori.

Dačić: Zabrinuti smo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak da zvanični Beograd sa velikom zabrinutošću prati stanje u Crnoj Gori.

"Apelujemo na mirno i pribrano postupanje i rešavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori. Očekujemo da će vladika i sveštenstvo biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu", rekao je Dačić na video-sastanku predstavnika država članica Centralno-evropske inicijative (CEI).

Dačić je napomenuo da to govori bez želje za mešanjem u unutrašnje stvari Crne Gore već, kako ke rekao, isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao interesu regionalne stabilnosti i saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Džomić: Prekršena prava

Koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je u petak da je uhapšenima iz SPC prekršeno pravo na pretpostavku nevinosti”.

“Oni su unapred proglašeni krivim. Mere donete u cilju suzbijanja širenja korona virusa pretvorene su u političke mere”, rekao je Džomić na konferenciji za medije u Nikšiću nakon saslušanja svedoka u tužilaštvu.

Episkopa Joanikija i sedmoricu sveštenika SPC u Crnoj Gori privela je policija nakon crkvene litije u Nikšiću na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, koja je održana u vreme zabrane javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa. Nikšićko Osnovno državno tužilaštvo saopštilo je da su prekršili mere koje je donelo Nacionalno koordinaciono telo Crne Gore u cilju suzbijanja pandemije bolesti COVID-19. i odredilo im pritvor od 72. sata. Nakon te odluke usledili su protesti dela građana u više gradova Crne Gore tokom kojih je uhapšen jedan broj demonstranata.

Posle proglašenja epidemije korona virusa Mitropolija crnogorsko-primorska SPC 13. marta privremeno je obustavila litije koje su bile organizovane dva puta sedmično, četvrtkom i nedeljom.​

XS
SM
MD
LG