Dostupni linkovi

Orban: Mađarska podržava Srbiju na putu ka EU


Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Mađarska je privržena podršci Srbije u evropskim integracijama, izjavio je premijer te zemlje Viktor Orban u Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Orban je na konferenciji za medije nakon sastanka izjavio da Mađarska očekuje od institucija EU da otvore “onih šest poglavlja za koje je Srbija spremna”.

Na pitanje novinara kakvu konkretnu pomoć Srbija može da očekuje od zvanične Budimpešte u procesu evrointegracija, Orban je rekao da će ukazivati na značaj Srbije u ovom regionu.

"U tome možemo pomoći Srbiji da se razume njen značaj u onim velikim evropskim zemljama koje su dalje od Srbije nego što je Mađarska. To je najvažnije što možemo. A druga stvar je da mi jasno ukazujemo na to da se svaka odluka od strane EU o proširenju se jako dobro isplatila Evropskoj uniji. To nije nešto što odvlači snagu Zapadne Evrope, već nešto čime ostvaruju svoje interese", rekao je Orban.

Vučić: Zamolio sam Orbana za dodatnu podršku

Zamolio sam premijera Viktora Orbana za dodatnu podršku Srbiji na putu ka EU, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Vlade Mađarske u Beogradu.

"Mađarska je zemlja koja gotovo uvek i na svakom mestu podržava Srbiju. Uverni smo da ćemo uz njihovu pomoć i pomoć svih drugih moći da osiguramo sigurnu evropsku budućnost za našu zemlju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da "mu ne pada na pamet" da govori bila šta loše o Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu samo da bi dobio podršku levih liberalnih evropskih krugova i pohvale u stranoj štampi.

"Pitam građane Srbije – jesmo li mi dobili nešto loše od Mađarske i Orbana? Jesmo li pokvarili odnose sa Mađarima u Srbiji, da li ih je Orban podsticao na to? Kada je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Ko je od njih bio glasniji u zaštiti prava Srba u regionu i na Kosovu... I ja sada treba da se pojavim kao neko iz levih liberalnih krugova da bi me pohvalili u belosvetskim novinama i televizijama? Ne pada mi na pamet! Ja imam dostojanstvo i ponos", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Mađarske su najbolji u savremenoj istoriji, i u političkom i u ekonomskom smislu.

Vučić se zahvalio se Orbanu što mađarske kompanije ulažu i u opštinama Srbije u kojima ne žive pripadnici mađarske nacionalne manjine.

“Tako ćete uskoro moći da vidite jednu izuzetno kompaniju koja se bavi prerađivačkom prehrambenom industrijom u Arilju, što je bilo nezamislivo, ali kada imate dobru saradnju sa nekim, onda i takve vesti mogu da dđu”, rekao je Vučić.

Viktor Orban je rekao da je trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine zabeležila rekordni rast.

"Zahvalni smo predsedniku Vučiću što je dozvolio da i za vreme epidemije nesmetano funkcioniše transport robe između dve države", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, Mađarska će sa zadovoljstvom prihvatati investicije iz Srbije.

"Mađarska je već ozbiljno podržala jednu investiciju iz Srbije. Verujemo da će se to i nastaviti, jer ta obostrana saradnja nam daje prostor za bolju budućnost", rekao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da se izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta "odvija sve bržim tempom".

Orban: Pandemija pokazala da EU nema zajedničku politiku u zdravstvu

Viktor Orban je rekao da je zdravstvena kriza, izazvana pandemijom bolesti COVID-19, pokazala da Evropska unija nema zajedničku politiku u oblasti zdravstva.

"Zbog toga u prvoj fazi nismo ni mogli da računamo na podršku. Videli smo da su sve članice EU bile zauzete svojim problemima i nije postojala koordinacija. Sada u drugoj fazi očekujemo da će EU biti u mnogo boljoj poziciji i da će biti uspešnija", kazao je Orban.

Sastanak u Predsedništvu Srbije počeo je posle 11 sati, a na odvojenom sastanku razgovarali su ministar finansija Siniša Mali i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Orban je u petak tokom prepodneva stigao u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekala ga je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Vučić i Orban su se prethodni put sastali 22. marta u Budimpešti, gde su razgovarali o bilateralnim odnosima, saradnji i solidarnosti u borbi protiv korona virusa, kao i planovima za podršku ekonomskom razvoju dveju zemalja nakon završetka pandemije.

XS
SM
MD
LG