Dostupni linkovi

Mađarska potpisala sa Kinom kredit za prugu Budimpešta - Beograd


Deo deonice koji se radi u Srbiji, arhivska fotografija
Deo deonice koji se radi u Srbiji, arhivska fotografija

Mađarska i Kina potpisale su sporazum o kreditu za finansiranje železničke veze između Budimpešte i Beograda, rekao je danas, 24. aprila, mađarski ministar finansija Mihalj Varga, javlja agencija Rojters.

Varga je u video poruci na Facebook profilu kazao da kredit ima fiksnu kamatnu stopu i mogućnost prevremene otplate, ali nije naveo uslove pod kojima je uzet.

Početkom meseca Mađarska je izradila nacrt zakona kojim je sve podatke o ugovorima za železnički projekat Budimpešta-Beograd, vredan 2,1 milijardu dolara i plaćen novcem poreskih obveznika, u trajanju od 10 godina, učinila tajnim, javlja Rojters.

"Imamo sporazum o zajmu koji je povoljan i siguran za Mađarsku", rekao je Varga u poruci dodajući da su uslovi "povoljni u odnosu na trenutno dostupne uslove finansiranja duga".

Naglasio je da će 85 odsto finansiranja projekta stići iz Kine, a da Mađarska učestvuje sa 15 odsto.

Varga je kazao da će pruga biti gotova do 2025. godine i da će Mađarsku učiniti centrom evropske logističke mreže za kinesku robu koja dolazi u Evropu preko Grčke.

Mađarski deo pruge dug 150 kilometara gradiće konzorcijum CRE koji uključuje holding Opus Global, čiji je vlasnik Lorinc Meszaros, blizak premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Drugi deo konzorcijuma čine kineska kompanija Tiejiuju Engineering & Construction Kft. i China Railway Electrification Engineering Group Kft., koja predstavlja državnu kinesku železnicu.

Projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, procenjen na dve milijarde dolara, započet je još 2014. godine u Beogradu, na samitu šesnaest država centralne i istočne Evrope i Kine, a ugovor o modernizaciji prve deonice potpisan je 2017. u Pekingu.

Rokove za završetak radova vlast u Srbiji je više puta odlagala, od 2018. kao godine kada će prvi putnici sesti u voz, do poslednjeg datuma, koji predviđa da modernizovana pruga bude gotova do kraja 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sredinom aprila 2020. godine rekao da će brza pruga od Beograda do mađarske granice Srbiju koštati milijardu i 200 hiljada dolara i dodao da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovoreno da se ubrzaju procedure za gradnju deonice te pruge do Budimpešte.

Brza pruga Beograd - Budmipešta deo je kineske inicijative "Pojas i put" i strateškog cilja te države za povezivanjem grčke luke Pirej sa centralnom Evropom, odnosno Mađarskom kao jednom od država Evropske unije.

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

XS
SM
MD
LG