Dostupni linkovi

Građani Srbije i Mađarske mogu da prelaze granicu radi posla


Peter Sijarto
Peter Sijarto

Građani Mađarske i Srbije od četvrtka, 23. aprila mogu da pređu granicu ako žive u pograničnim mestima, rade u susednoj zemlji ili obrađuju zemlju sa druge strane granice, saopštili su šefovi diplomatija dve države Peter Sijarto i Ivica Dačić koji su se sastali na graničnom prelazu Horgoš.

Prelazak je omogućen na tri granična prelaza - Reske (Horgoš), Tompa (Kelebija) i Hercegsanto (Bački Breg).

Sijarto je naveo da je ovo rezultat dogovora sa srpskim zvaničnicima, a na zahtev narodnih poslanika i velikog broja građana u obe zemlje.

"U skladu sa tim od danas ujutro od šest svi oni srpski i mađarski državljani koji rade na drugoj strani granice ili obrađuju poljoprivredno zemljište mogu da koriste granične prelaze Reske, Tompa i Hercegsanto", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Dačić je na graničnom prelazu Horgoš sa mađarskim kolegom izjavio da ova mera "nije doneta samo za Mađarsku, već za sve u regionu", ali da je doneta na predlog "prijateljske Mađarske". Ocenio je i da je saradnja Srbije i Mađarske najbolja u regionu.

"Sa susednim zemljama pojedinačno ćemo se dogovarati šta ćemo kada otvarati uz preporuku epidemiologa", naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Madjarske Peter Sijarto rekao je da je u interesu Mađarske da se Srbija što brže ekonomski oporavi od posledica pandemije korona korona.

"Dve velike Mađarske kompanije, naftna kompanija Mol i banka OTP, imaju veliki uticaj i u mađarskoj i u srpskoj ekonomiji. OTP će pružiti podršku u obezbeđivanju kredita za oživljavanje ekonomije u Srbiji", rekao je Sijarto.

Dodao je da je Mađarska za borbu protiv korona virusa donirala opremu Vladi Srbije, Vojvodini i Republici Srpskoj.

Sijarto je 9. aprila bio u Beogradu, gde je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Malim o situaciji nakon završetka pandemije virusa korona i ekonomskoj saradnji Srbije i Mađarske.

"Na sastanku je zaključeno da i Srbija i Mađarska intenzivno rade na planovima za otklanjanje ekonomskih posledica pandemije, kao i da je zajednička borba evropskih zemalja neophodna da bi se što lakše prevazišli izazovi sa kojima se suočava ceo svet", navelo je Ministarstvo finansija Srbije.

XS
SM
MD
LG