Dostupni linkovi

Evropska agencija: Vakcina do početka 2021. godine


Naučnici širom sveta pokušavaju da pronađu vakcinu protiv COVID-19

Evropska agencija za lekove predviđa da bi u narednih nekoliko meseci mogli da se naprave lekovi sa licencom za lečenje novog korona virusa i da bi vakcina mogla da bude odobrena i početkom 2021. godine.

Doktor Marko Kavaleri, koji predvodi odeljenje za vakcine evropskog regulatora, rekao je danas na konferenciji za medije da bi odobravanje lekova za lečenje COVID-19, prema trenutnim kliničkim ispitivanjima, moglo biti moguće "pre leta".

BLOG o korona virusu

Nedavni preliminarni rezultati za lek remdesivir sugerisali su da on može pomoći pacijentima da se brže oporave od korona virusa, mada potrebno je još podataka kako bi se potvrdilo da je on bezbedan i delotvoran.

Iako je obično potrebno godinu dana da se razvije vakcina, Kavaleri je rekao da će se, ukoliko se neki od uzoraka koji su već testirani pokažu efikasnim, ona licencirati već početkom sledeće godine.

Kavaleri je, međutim, upozorio da se mnoge eksperimentalne vakcine nikada ne iskoriste i da često postoje odlaganja.

"Ali vidimo mogućnost da će vakcine, ako sve bude išlo po planu, biti odobrene za godinu dana", rekao je Kavaleri.

Trenutno se u Kini, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i SAD testira desetak preparata - kandidata za vakcinu.

Svetska zdravstvena organizacija procenila je da bi pronalaženje efikasne vakcine moglo potrajati oko 12 do 18 meseci.

Kavaleri je odbacio stav pojedinih stručnjaka da treba preskočiti neke faze u pravljenju vakcine.

"Naše trenutno mišljenje je da bi sve vakcine u razvoju trebale bi biti podvrgnute trima velikim fazama ispitivanja kako bi se utvrdilo koji je nivo zaštite ", objasnio je Kavaleri.

Dodao je i da bi se to moglo promeniti ako se situacija pogorša, te da će se pratiti razvoj pandemije.

"Mislim da je rano reći, ali imamo dobar razlog da budemo dovoljno optimistični da ćemo na kraju neke vakcine uspeti", rekao je Kavaleri.

Prethodni pokušaji razvoja vakcine protiv srodnih korona virusa kao što su SARS i MERS, propali su, te zbog toga neki zvaničnici upozoravaju da vakcina možda nikada neće biti pronađena.

Evropska unija je početkom meseca organizaovala donatrosko veče, na kom je skupljeno oko 8 miljardi dolara za finansiranje istraživanja koja imaju za cilj pronalazak vakcine.

Dok se neke zemlje takmiče ko će prvi pronaći vakcinu, druge su zabrinute oko toga da li će pristup vakcini za sve biti jednak.

Francuski farmaceutski gigant Sanofi je juče saopštio da će SAD, zbog toga što su finansirale istraživanja te kompanije, imati prednost u pristupu vakcini, jednom kada ona bude pronađena.

Nakon oštrih reakcija francuske i svetske javnosti, kompanije je danas objavila da će učiniti sve da osiguran jednak tretman svih država.

U svetu je do sada od korona virusa obolelo skoro 4,4 miliona ljudi, a umrlo je skoro 300 hiljada.

XS
SM
MD
LG