Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Kineski ventilatori neupotrebljivi


Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 25. april 2020.
Kineski ventilatori na sarajevskom aerodromu, 25. april 2020.

Kupljeni uređaji preko poljoprivrenog preduzeća ‘Srebrna malina’ nisu upotrebljivi, pokazao je izvještaj stručnog vještaka za medicinsku opremu, a saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

‘’Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19, navodi se u izvještaju stručnog vještaka čije mišljenje prenosi Tužilaštvo.

U saopštenju iz Tužilaštva BiH se navodi da "nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije".

Tužilaštvo BiH je preuzelo predmet 4.maja.

‘’Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu’’, ističu u Tužilaštvu BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su 7. maja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Sudu BiH izvještaj o radnjama i predmete oduzete tokom pretresa u vezi s nabavkom ventilatora iz Kine, potvrdio je u 7. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Ventilari koji su u BiH iz Kine stigli 25. aprila koštali su 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura), a uvezlo ih je preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Preduzeće “Srebrena malina”, koje se bavi proizvodnjom i preradom voća i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) su pod istragom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog uvoza ventilatora iz Kine, koji su koštali 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebaju utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine ventilatora.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu o blokadi bankovnih računa kompaniji “Srebrena malina”, 8.maja.

XS
SM
MD
LG