Dostupni linkovi

Još jedan poslanik Dveri u štrajku glađu ispred Skupštine Srbije


Boško Obradović ispred parlamenta, 10. maj
Boško Obradović ispred parlamenta, 10. maj

Poslanik opozicionog desnog pokreta Dveri u Skupštini Srbije Ivan Kostić stupio je u štrajk glađu u znak podrške lideru tog pokreta Bošku Obradoviću koji od nedelje, 10. maja štrajkuje glađu ispred parlamenta.

„Boško Obradović od prvog dana nije bio sam, mi na ovaj način želimo da pokažemo da istim primerom nastavljamo da se borimo za svoje ideale. Možete misliti koliki su ideali poslanika Srpske napredne stranke koji su izdržali dva dana“, rekao je Kostić.

Lider Dveri Boško Obradović treći dan štrajkuje glađu sa zahtevom da se odlože izbori zakazani za 21. jun, a kako je istakao, traži i dijalog vlasti i opozicije.

Obradović je u utorak, 12.maja podneo i inicijativu Ustavnom sudu tražeći ocenu ustavnosti izbornog procesa u Srbiji.

Prema rečima poslanika Dveri Ivana Kostića,taj pokret će nastaviti da se bori "ne samo za izborne uslove, ne samo za slobodu medija, već za promenu celokupnog sistema".

Upitan da prokomentariše krivičnu prijavu zbog incidenta ispred Skupštine 8. maja,Kostić je rekao da nasilničkog ponašanja nije bilo

„Ja sam bio prisutan u petak, gde sam video da nasilničkog ponašanja nije bilo. Ja smatram da je to dogovor članova Srpske napredne stranke i da je to izgovor da Martinović prekine štrajk glađu“, rekao je Kostić.

On je ocenio i da poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević, za koga naprednjaci tvrde da je žrtva fizičkog napada u incidentu ispred Skupštine,„sprovodi nasilje svojim ponašanjem poslednje četiri godine“.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu danas je saopštilo da je podneta krivična prijava protiv četiri osobe koje se sumnjiče za nasilničko ponašanje ispred Skupštine 8. maja, a nakon saopštenja tužilaštva šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović prekinuo je štrajk glađu.

Martinović je u štrajk stupio u nedelju 10. maja, ubrzo nakon što se na isti čin zbog različitih razloga odlučio Boško Obradović. Martinović je zahtevao reakciju tužilaštva, a pored njega je štrajkovala glađu i poslanica SNS Aleksandra Božić, koja je štrajk prekinula u ponedeljak uveče, nakon apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Štrajk glađu je u nedelju prvi otpočeo samostalni poslanik u parlamentu Miladin Ševarlić, zbog, kako je rekao, "neprimenjivanja Rezolucije 1244 na Kosovu i kršenja teritorijalnog intetgriteta i suvereniteta Srbije". Ševarlić je štrajk prekinuo u ponedeljak u popodnevnim časovima, jer je smatrao da njegovim zahtevima nije posvećena pažnja zbog popularnosti ostalih koji su takođe započeli štrajk.

Kordoni policije između pristalica vlasti i opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

XS
SM
MD
LG