Dostupni linkovi

Četvoro poslanika vlasti i opozicije u štrajku glađu ispred Skupštine Srbije


Boško Obradović ispred parlamenta
Boško Obradović ispred parlamenta

Četvoro poslanika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije nastavili su u nedelju, 10. maja uveče štrajk glađu, koji su tokom prepodneva započeli na stepenicama ispred glavnog ulaza u parlament.

Ispred Skupštine okupile su se i dve grupe od nekoliko desetina ljudi koji su pružali podršku jednoj i drugoj strani u štrajku, skandirajući uvredljive parole na račun opozicije, odnosno vlasti. Ispred stepeništa Skupštine postavljena je zaštitna ograda i raspoređen kordon policije, a većina okupljenih se oko ponoći razišla.

U štrajk je najpre stupio samostalni poslanik Miladin Ševarlić jer, kako je naveo, nije u mogućnosti da pokrene skupštinsku raspravu "o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244".

Potom mu se pridružio lider opozicionog desničarskog pokreta "Dveri" Boško Obradović.

Lider Dveri Boško Obradović (levo) i poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić (gore desno) ispred Skupštine Srbije
Lider Dveri Boško Obradović (levo) i poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić (gore desno) ispred Skupštine Srbije

Odmah za njima u štrajk glađu stupili su i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić, sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene tužilačku istragu protiv Boška Obradovića.

Pokret "Dveri" objavio je u nedelju uveče na svojoj Fejsbuk stranici, da su predsednik i potpredsednik opozicione Stranke slobode i pravde, članice Saveza za Srbiju, Dragan Đilas i Borko Stefanović došli ispred Skupštine Srbije da, kako su naveli, podrže njihovog lidera Boška Obradovića koji štrajkuje glađu.

Predsednik "Dveri" izjavio je da štrajk neće prekinuti "sve dok vlast ne pozove opoziciju za pregovarački sto".

Obradović je novinarima ispred Skupštine kazao da te pregovore ne može da organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer smatra "da on nema više autoritet za tako nešto", već da bi na razgovore mogla da pozove neka istaknuta ličnost iz redova srpskog naroda i "svi bi se odazvali".

Poslanici SNS u kontraštrajku

Šef poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je u nedelju uveče na konferenciji za novinare ispred Skupštine da nastavlja štrajk glađu i da neće odustati od zahteva da "tužilaštvo reaguje na fašističke ispade Boška Obradovića". On je dodao da je "zamolio koleginicu Sandru Božić da prekine štrajk, ali da ona nije prihvatila".

Aleksandar Martinović i Sandra Božić
Aleksandar Martinović i Sandra Božić

"I dalje ostajemo pri zahtevu da tužilaštvo mora da reaguje na brutalno prebijanje Marijana Rističevića u režiji Dragana Đilasa i Boška Obradovića. Nećemo da odustanemo", rekao je Martinović novinarima ispred parlamenta.

Podsetimo, lider Dveri je, zajedno sa grupom svojih poslanika i pristalica, u petak, 8. maja organizovao protest na ulazu u zgradu parlamenta, gde su pokušavali da spreče ulaz u Skupštinu ministrima i narodnim poslanicima. Tom prilikom poslaniku vladajuće koalicije Marjanu Rističeviću je pocepan sako.

Na pitanje zašto nisu počeli štrajk glađu čim se incident dogodilo, Martinović je rekao da su hteli tužilaštvu da "ostave vreme da reaguje".

"Prošla su dva dana, nije reagovalo. Ostajemo dok ne počnu da rade svoj posao. Ne mogu jedna pravila za Đilasa i Obradovića, a druga za ljude od krivi i mesa", rekao je Aleksandar Martinović.

Martinović je naveo i da uprkos tome što su se pristalice SNS-a okupile ispred parlamenta, neće biti nikakvih incidenata, a za uvredljive parole koje skandiraju na račun lidera opozicije rekao je da su "normalne u demokratiji", te da ni on nema problem sa tim što mu pristalice opozicije dobacuju, ali da "niko ne sme nikog da bije".

Pristalice vlasti i opozicije ispred Skupštine Srbije
Pristalice vlasti i opozicije ispred Skupštine Srbije

Dok četvoro poslanika štrajkuje glađu ispred parlamenta, zasedala je Skupština Srbije koja je usvojila izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, kao i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Kada su poslanici izlazili iz zgrade parlamenta, grupa okupljenih ispred zaštitne ograde uzvikivala je "ua". Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je sišao do ograde gde se raspravljao sa okupljenima.

Poslanici Skupštine Srbije napuštaju zgradu parlamenta
Poslanici Skupštine Srbije napuštaju zgradu parlamenta

Obradovićevi razlozi za štrajk glađu

Boško Obradović je na svom Tviter profilu napisao u nedelju da se pridružio samostalnom poslaniku Miladinu Ševarliću.

"Upravo sam se pridružio prof. dr Miladinu Ševarliću u štrajku glađu ispred Doma Narodne skupštine! I verujem da neću biti jedini. Ne samo zbog očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali na prvom mestu zato. A onda i zbog kršenja Ustava, rušenja demokratije i odlaganja izbora", napisao je Obradović na Tviteru.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić saopštio je u nedelju da počinje štrajk glađu u nemogućnosti da pridobije poslanike u Skupštini Srbije da se raspravlja o povredana teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ševarlić je ocenio je da je "parlament Srbije sramota" koja služi "za sprovođenje jednoumlja vladajuće stranke", ocenivši da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) "nacionalno neodgovorna".

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić na stepeništu ispred Skupštine Srbije
Samostalni poslanik Miladin Ševarlić na stepeništu ispred Skupštine Srbije

Odeven u srpsku narodnu nošnju, Ševarlić je novinarima u parlamentu pokazao izjavu ambasadora Rusije Aleksandra Bocana Harčenka listu "Politika", u kojoj je istakao da Rezoluciju 1244 treba menjati, a onda je pustio i snimak izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o "sticanju suvereniteta Kosova na celoj svojoj teritoriji".

Obradović: Dveri bojkotuju izbore

Boško Obradović je prethodno na konferenciji za medije najavio da će "Dveri" bojkotovati izbore koji su najavljeni za 21. jun, te da će taj pokret, ako u ponedeljak budu raspisani izbori, uputiti Ustavnom sudu zahtev za vanredni pravni lek, za hitan prekid izbornih radnji i ocenu ustavnosti i zakonitosti dva zakona i izbornog procesa.

Na konferenciji u Skupštini Srbije, koja je za to vreme raspravljala o izmenama izbornih zakona, Obradović je rekao da će, ako Ustavni sud preskoči da po hitnoj proceduri rešava "najvažnija državna pitanja", smatrati da Srbija više nema Ustavni sud, te će morati da se obračunaju sa takvim "antiustavnim Ustavnim sudom Srbije".

Komentarišući izmene zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, Obradović je rekao da su potpisi za izbore već prikupljani po još aktuelnom zakonu samo uz overu notara, što je za neke bilo otežavajuće zbog nedovoljnog broja notara.

On je ocenio da je cilj promene zakona kojim će biti omogućeno da se potpisi overavaju i u matičnim službama opština i uz pomoć sudova, da što više "lažne opozicije" prikupi potpise i izađe na izbore.

Najavio je da će narednih dana Dveri izneti novi program za "dan posle" koji će objasniti u kom pravcu će ići njihove dalje aktivnosti.

Lider Dveri, koje su deo opozicionog Saveza za Srbiju, rekao je da ne može da ostane ni u kom "kilavom savezu" koji je za pasivan bojkot u kom se, kako je naveo "sedi kući i tvituje protiv kriminalaca".

XS
SM
MD
LG