Dostupni linkovi

Skupština Srbije usvojila izmene zakona o izborima i zaštiti stanovništva


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u nedelju izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, izmene Zakona o lokalnim izborima i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, koje je podnela Vlada Srbije, omogućavaju da potpise birača kojima podržavaju izborne liste za parlamentarne i lokalne izbore, pored javnih beležnika, mogu da overavaju i gradske, odnosno opštinske uprave.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je u načelnoj raspravi objasnio da se ovakve izmene predlažu zbog preporuka fizičkog distanciranja i zaštite od virusa korona, kako se ne bi stvarale gužve tokom prikupljanja potpisa, a i kao posledica dogovora predsednika Srbije sa partijama koje žele da izađu na izbore.

Predizborna kampanja za izbore zakazane za 21. jun, zvanično počinje 11. maja, nakon što su poslanici Skupštine Srbije na sednici 6. maja usvojili Vladin predlog za ukidanje vanrednog stanja i pratećih uredbi.

Bilo je planirano da parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori budu održani 26. aprila, ali su otkazani zbog pandemije virusa korona.

S obzirom da nisu sve stranke koje žele da učestvuju na izborima predale liste, one će nastaviti proces prikupljanja potpisa, a osim javnih beležnika, potpise birača će overavati i opštinske i gradske uprave.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

Podsetimo, tokom današnje sednice ispred zgrade parlamenta su opozicioni poslanici Boško Obradović, lider pokreta Dveri, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić započeli štrajk glađu, jer, kako su naveli, nisu u mogućnosti da pokrenu skupštinsku raspravu "o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244".

Nedugo potom u štrajk glađu su stupili i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić, sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene tužilačku istragu protiv Boška Obradovića.

Inače, zbog izmena zakona o izborima nešto više od mesec dana uoči izbora, zakazanih za 21. jun, desničarski opozicioni pokret Dveri organizovao je u petak protest ispred zgrade parlamenta, tokom kojeg je bilo i incidenata.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđeno je da minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa u zaštiti stanovništva, umesto 30.000 bude 50.000 dinara.

Oba zakona stupiće na snagu odmah po objavljivanju u Službenom listu, što se očekuje danas, kako bi Republička izborna komisija već u ponedeljak mogla da odlučuje o nastavku izbornih radnji.

XS
SM
MD
LG