Dostupni linkovi

Vučić čestitao Dan Evrope: Nadamo se da će reč 'proširenje' zameniti 'perspektivu'


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je evropskim zvaničnicima Dan Evrope, izražavajući zahvalnost što je EU, dok se svi bore protiv korona virusa, iskazala brigu i za Srbiju, kao i nadu da će kada EU uspešno nadvlada izazove sa kojima se sada suočava, reč ’perspektiva’ biti zamenjena rečju ’proširenje’.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je čestitku za Dan Evrope uputio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozepu Borelju, kao i komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheljiju.

Čestitajući dan pobede ideje ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti, Vučić je napisao i da je „put evropskog jedinstva, koji je započet pre 70 godina vizionarskom idejom Roberta Šumana, još privlačan nama koji želimo da postanemo deo evropske porodice".

Vučić je naveo i da se Srbija nada da će „njena dostignuća na dugom i teškom putu do članstva u EU“ biti „adekvatno vrednovana i da će Srbija, uz podršku i pomoć, ali i kritiku EU, postati zemlja koju će rado videti kao ravnopravnog člana, jer je to njen cilj“.

"Uporno radimo na tome da Srbija bude uređena i uspešna zemlja. Verujem da i mi, našom podrškom i pomoći, ali i kritikom, možemo da doprinesemo da EU postane još bolje mesto za život, kao što ćemo, politikom mira i saradnje, nastaviti da se borimo za stabilnost na zapadnom Balkanu", ukazao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija ohrabrena porukama sa Samita EU i zapadnog Balkana, jer postojanje evropske perspektive predstavlja jak podsticaj našim političkim, ekonomskim i društvenim reformama.

Vučić je izrazio nadu da će, kada EU uspešno nadvlada izazove sa kojima se sada suočava, reč perspektiva biti zamenjena rečju proširenje, jer bi se time dobio jasan odgovor o našoj evropskoj budućnosti.

On je čelnicima EU zahvalio što su, dok se svi bore protiv korona virusa, iskazali brigu i za Srbiju, dodaši da se Srbija sigurnija kada zna da je EU uz nju i u teškim trenucima.

"Solidarnost koju ste pokazali, a na koju je Srbija odgovorila svojom solidarnošću, doveka ćemo poštovati. Uveren sam da ćemo kroz saradnju u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije, stvoriti uslove da ispunimo zajedničke planove za budućnost", navodi se u čestitki Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG