Dostupni linkovi

Lideri EU: Sprovođenje reformi od ključnog značaja za napredak Zapadnog Balkana


Zastava Crne Gore, Hrvatske, BiH i Srbije, foto arhiv
Zastava Crne Gore, Hrvatske, BiH i Srbije, foto arhiv

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavili su večeras (6. maj) da je sprovođenje reformi od ključnog značaja za napredak partnera sa Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

Posle video-samita EU i Zapadnog Balkana, Fon der Lajen je rekla da je potpuno sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava neophodan uslov za članstvo u Evropskoj uniji.

"Vladavina prava je kondicio sine kva non za članstvo u Uniji, reforme u toj oblasti moraju biti u potpunosti sprovedene", navela je Fon der Lajen novinarima.

Upitana da li posle najnovijeg izveštaja organizacije Fridom haus, u kojem su Srbija i Crna Gora svrstane u grupu hibridnih režima, treba ubrzati proces pristupanja Albanije i Severne Makedonije Uniji, Fon der Lajen je kazala da taj proces mora da odražava sprovođenje reformi i da ubrzanje samo po sebi nije rešenje.

Odgovarajući na isto pitanje, Mišel je rekao da su učesnici samita iz EU ponovili da su reforme od suštinskog značaja za napredak partnera sa Zapadnog Balkana ka EU i ukazao da je važno da u regionu budu smanjene napetosti.

"Vladavina prava, demokratske vrednosti i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala temeljna su pitanja za EU i zato je važno nastaviti s reformama. Moraćemo da budemo sigurni da je ostvaren značajan napredak u tim oblastima", kazao je Mišel.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, čija zemlja trenutno predsedava Uniji, izneo je isti stav.

"Što se više kandidati budu angažovali na sprovođenju reformi, to će brže napredovati", naveo je Plenković.

Upitan da li zapadnobalkanske zemlje treba više da budu zahvalne EU nego Kini zbog pomoći tokom pandemije korona virusa, Plenković je rekao da sve vlade regiona "cene šta EU radi za njih".

"Nije na meni da govorim o drugim liderima koji su učestvovali (na samitu), jasno je da je cilj svih tih zemalja članstvo u EU i ovaj samit im pomaže da idu u pravom smeru. Oni su okruženi Evropskom unijom, nemaju gde drugde da idu, i veoma dobro razumeju ono što EU radi za njih", kazao je hrvatski premijer.

Plenković je naveo da je postoji napredak regiona na putu ka EU i ocenio da je danas usvojena Zagrebačka deklaracija "solidna i sadržajna" i da šalje važnu poruku.

"Zadovoljan što smo došli do takvog dokumenta. U prvih šest meseci Šarla i Ursule (novog rukovodstva EU) doneli smo odluku o otvaranju pregovora (sa Albanijom i Severnom Makedonijom), usvojili smo novu metodologiju za proces proširenja", rekao je Plenković.

Današnja video-konferencija održana je umesto samita predviđenog za 6. i 7. maj u Zagrebu, otkazanog zbog pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG