Dostupni linkovi

EU izdvojila 3.3 milijarde eura za Zapadni Balkan


Evropska komisija (EK) i Evropska investiciona banka (EIB) izdvojile su 3.3 milijardi eura za Zapadni Balkan, saopšteno je iz sedišta Evropske komisije. Ova financijska podrška je namenjena trenutnim zdravstvenim i posledičnim
humanitarnim potrebama zbog pandemije COVID-19, kao i da pomogne u
socijalnom i ekonomskom oporavku.


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (von der Leyen) je ovom
prilikom izjavila da ovaj “značajan finansijski paket, potvrđuje snažnu solidarnost Evropske unije sa zemljama regiona.

“Mi imamo posebnu odgovornost da pomognemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu u ovoj pandemiji, jer njihova budućnost očigledno leži u Evropskoj uniji. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se”, poručila je šefica Evropske komisije istakavši da region može računati na pomoć ove institucije i u budućnosti, uključujući i u reformskom procesu koji je potreban na putu ka EU.

“Oporavak će efikasno funkcionisati samo ako zemlje budu ispunile svoje obaveze”, poručila je van der Lajen.

Pratite: Mapa širenja korona virusa

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji (Varhelyi) je ocenio da se radi o
“neuporedivoj finansijskoj pomoći”.

„Naš rad će se nastaviti dok pripremamo ekonomski i investicioni plan za region, kako bismo se uhvatili u koštac sa teškim socio-ekonomskim uticajem krize, modernizovanjem ekonomije u regionu, podržavanjem reformi kao i sa početkom zatvaranja jaza u razvoju i na taj način, moći brže ponuditi konketnu korist ljudima”, izjavio je Varhelji.

Prema podacima Evropske komisije, paket finansijske podrške od 3.3 milijarde eura, uključuje premeštanje sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 38 miliona evra neposredne podrške za zdravstveni sektor, naročito isporukom osnovnih zaliha za spašavanje života, kao što su lična zaštitna oprema, maske i ventilator.

Dalje, odvojeno je 389 miliona eura za rešavanje potreba socijalnog i ekonomskog oporavka. Paket ponovnog ekonomskog aktiviranja iznosi 455 miliona eura. U ovu sumu spada i predlog od 750 miliona eura
makrofinansijske pomoći. Sa druge strane, Evropska investiciona banka odvojila je paket paket pomoći u znosu od 1.7 milijardi eura.

Iz sedišta Evropske komisije je takođe saopšteno da pored ove finasijske podrške, u svom doprinosu uoči zagrebačkog samita, Evropska komisija, takođe iznosi široke parametre dugoročne podrške koji će biti predstavljeni kasnije ove godine u obliku ekonomskog i investicionog plana za region.

Zagrebački samit koji će okupiti lidere Evropske unije i lidere iz zemalja Zapadnog Balkana, biće održan u format video-konferencije 6. maja. Ovom prilikom se očekuje poziv Evropskoj komisija da na jesen predstavi robustan ekonomski investicioni plan za region.

XS
SM
MD
LG