Dostupni linkovi

Venecijanska komisija 'nije u mogućnosti da odgovori na Kurtijev zahtev'


Aljbin Kurti

Venecijanska komisija odgovorila je kosovskom premijeru na dužnosti Aljbinu Kurtiju (Albin) da nije u mogućnosti da odgovori na njegov zahtev u vezi sa ovlašćenjem predsednika Kosova o raspuštanju Skupštine i predlaganju mandatara nove Vlade.

Komisija je ocenila da je Ustavni sud Kosova odgovarajuće telo koje se treba baviti tim pitanjem, navodeći da je upoznato da se Sud već bavi tim slučajem na zahtev poslanika Skupštine Kosova.

Ovakav odgovor Komisije je usledio nakon što Kurti 1. maja od Venecijanske komisije zatražio mišljenje u vezi sa ovlašćenjem predsednika Kosova nakon izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi 25. marta.

"Ukoliko bi komisija intervenisala, to bi dovelo u rizik narušavanje autoriteta Suda", stoji u odgovoru Venecijanske komisije Kurtiju.

Kurti je smatrao da bi mišljenje Venecijanske komisije "služilo ojačavanju demokratije i ustavnog prava".

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je 30. aprila predložio Avdulaha Hotija iz drugoplasirane partije Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara nove Vlade.

DSK je težio da formira Vladu 2. maja, međutim, Ustavni sud usvojio je zahtev pokreta Samoopredeljenje, čiji je lider Kurti, da uvede privremenu meru o suspenziji Tačijevog dekreta o mandataru nove Vlade do 29. maja. Do tada se očekuje da će Sud odgovoriti na zahtev Samoopredeljenja o ustavnosti tog dekreta.

Kurti je mišljenja da se nakon izglasavanja nepoverenja Vladi treba raspustiti Skupština i raspisati novi izbori i da je svako formiranje Vlade bez izbornog pobednika, u ovom slučaju Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje, neustavno.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG