Dostupni linkovi

Kurti traži mišljenje Venecijanske komisije o ovlašćenjima predsednika


Aljbin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) obratio se zahtevom za mišljenje Venecijanskoj komisiji u vezi sa ovlašćenjem predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) za raspuštanje Skupštine i njegovih ovlašćenja o predlaganju mandatara nove vlade Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi 25. marta.

"U skladu sa kreiranom situacijom na Kosovu, jedno mišljenje Venecijanske komisije bi služilo ojačavanju demokratije i ustavnog prava", stoji u saopštenju vlade.

Tači je 30. aprila predložio Avdulaha Hotija iz drugoplasirane partije Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara nove vlade.

DSK je težio da formira vladu u subotu (2. maj), međutim, Ustavni sud usvojio je zahtev pokreta Samoopredeljenje da uvede privremenu meru o suspenziji Tačijevog dekreta o mandataru nove vlade do 29. maja. Do tada se očekuje da će sud odgovoriti na zahtev Samoopredeljenja o ustavnosti tog dekreta.

Kurti je mišljenja da se nakon izglasavanja nepoverenja vladi treba raspustiti Skupština i raspisati novi izbori i da je svako formiranje vlade bez izbornog pobednika, u ovom slučaju Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje, neustavno.

Ovo je prvi put da se Kosovo obratilo Venecijanskoj komisiji za mišljenje u vezi sa ustavnim institucijama i njihovim ovlašćenjima.

XS
SM
MD
LG