Dostupni linkovi

Sarajevo: Proba vozila javnog prevoza nakon dvomjesečne pauze


Prazno tramvajsko stajalište u Sarajevu
Prazno tramvajsko stajalište u Sarajevu

Nekoliko tramvaja, trolejbusa, autobusa i minibusa je, nakon gotovo dvomjesečne pauze, krenulo u ponedjeljak 4. maja na probnu vožnju kako bi se potvrdila funkcionalnost tih vozila i druga infrastruktura, potvrdio je za RSE vršitelj dužnosti direktora sarajevskog Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Gras (KJKP Gras) Jakub Kubur.

"Ovo je prvi dan funkcionalne probe. To će se nastaviti svaki dan, po jedna grupa vozila iz svakog sektora, do dobijanja naredbe za početak odvijanja javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevu", naglasio je Kubur.

Javni prijevoz putnika u Kantonu Sarajevo ne radi od 21. marta i za to vrijeme, kaže Kubur, radilo se na otklanjanju kvarova na tramvajskoj pruzi na sedam kritičnih mjesta.

"Zamijenjeno je oko 200 metara šine. Kontaktna mreža trolejbusa i tramvaja je provjeravana. Zamijenjeno je par stotina metara kontaktnog voda", naglasio je Kubur.

Kubur dodaje kako je KJKP Gras spreman za početak odvijanja javnog prijevoza, te da će se ovo poduzeće prilagoditi svim uputama nadleženih.

"Početkom marta smo formirali krizni štab i primjenjivali smo sve upute koje su stizale u smislu dezinfekcije vozila i zaštite našeg osoblja i putnika. To nam nije novina. Pratit ćemo naloge koje budemo dobijali od nadležnih institucija. Vjerovatno će se tražit posebni uslovi prijevoza putnika, u smislu socijalne distance, dezinfekcije i sprečavanja nagomilavanja putnika. Naravno da ćemo to primjenjivati u skladu sa našim mogućnostima", kazao je Kubur.

KJKP Gras u protekla tri mjeseca poslovao je sa brojnim gubicima, ističe Kubur te dodaje kako je ovo poduzeće dobilo čvrste garancije za dobijanje pomoći od Ministarstva sobraćaja Kantona Sarajevo kako bi se prevazišla kriza sa pandemijom korona virusa.

XS
SM
MD
LG