Dostupni linkovi

Vučić očekuje ukidanje vanrednog stanja u Srbiji 7. maja


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će u četvrtak, 7. maja biti ukinuto vanredno stanje.

On je za televiziju Pink rekao da će on i premijerka Srbije Ana Brnabić u ponedeljak, 4. maja dobiti obrazloženo mišljenje od Ministarstva odbrane jer tako nalaže procedura.

"A onda ide zaključak Vlade Srbije i sa supotpisima mojim i Brnabić, idemo na Skupštinu i ukidanje, što bi trebalo da bude u sredu. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, očekujem da u četvrtak (7. maja) više nemamo policijski čas", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je i da su ostvarena oba uslova za ukidanje vanrednog stanja.

"Jedan da imamo sedam dana ispod pet odsto (pozitivnih na COVID 19) i drugi – značajno manje ljudi na respiratorima", rekao je Vučić.

On je dodao i da je Srbija "ušla u pucanj za brži ekonomski oporavak i da ne kasnimo u odnosu na druge, a da ne ugrozimo zdravlje ljudi".

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon rekao je za Pink da će na snazi i dalje ostati proglašena epidemija od posebnog značaja, koja će podrazumevati vanredne mere kao što su izbegavanje kontakata, okupljanja, rada škola.

On je dodao da će vanredno stanje ukinuti policijski čas, zabranu kretanja i angažman vojske u civilne svrhe.

"Vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja koje je bilo vrlo korisno u zaštiti života starijih, koje je dalo rezultata", rekao je Kon.

On je objasnio i da će odlazak starijih od 65 godina na posao zavisiti od pojedinačnih odluka firmi u kojima su zaposleni, kao i zakona, dodajući da i dalje postoji mogućnost da se definišu određene kategorije građana koji su u "posebnom riziku".

Kon je naglasio da će nakon ukidanja vanrednog stanja odgovornost biti na ljudima.

On je dodao i da svi treba da nastave da poštuju mere. "Više od države ne može da se očekuje ništa više. Država je uradila sve što je mogla. Vanredno stanje je bilo umesto hiljada mrtvih i brzo dizanje svesti", dodao je on.

Izbori 14. ili 21. juna

Predsednik Srbije rekao je i da ga ne brinu protesti građana "Bukom protiv diktature" i da će stranke opozicije uskoro imati priliku da iskažu svoju politiku na izborima. On je kao potencijalne datume najavio 14. ili 21. jun.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije će se u ponedeljak, 4. maja, sastati sa predstavnicima političkih stranaka koje su najavile učešče na izborima. Tema sastanka biće pitanje nastavka izbornih radnji i održavanja izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 15. marta da je zbog situacije sa korona virusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije.

Vožnja Beogradom za vreme policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Zatvorene su škole, ugostiteljski objekti, a uvedena je i mera zabrane kretanja koja podrazumeva policijski čas koji trenutno traje od 18 sati do 5 sati ujutro svakog radnog dana. Tokom vikenda ta zabrana je, uz par izuzetaka, trajala od petka popodne do ponedeljka ujutro.

Od kraja aprila vlasti u Srbiji su odlučile da započnu sa ublažavanjem mera, pa tako od 27. aprila građani stariji od 65 godina, za koje je do tada važila totalna zabrana kretanja, mogu svakoga dana da izlaze u šetnju u trajanju od sat vremena, u periodu između 18 časova i 1 čas posle ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

U međuvremenu su otvorene i pijace, kao i parkovi i šetališta. Dozvoljeni su i treninzi na otvorenom uz poštovanje preporuka za zaštitu od korona virusa.

Od 4. maja će biti uspostavljen železnički i drumski međugradski saobraćaj uz poštovanje svih mera zaštite, kao i gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali da se u autobusima gradskog saobraćaja ne uključuje klimatizacija.

Od 4. maja mogu da rade restorani i kafići na otvorenom uz poštovanje fizičke distance i korišćenje zaštitnih sredstava, a u zatvorenom uz poštovanje svih mera zaštite.

Najavljeno je da će od 8. maja biti otvoreni tržni centri uz vođenje računa o broju korisnika, distanci i uz koršćenje zaštitnih sredstava.

Vrtići i produženi boravak u školama za decu koju nema ko da čuva počinju da rade 11. maja. Od 18. maja biće uspostavljen avio saobraćaj.

Prema poslednjim podacima od 3. maja, u Srbiji je registrovano ukupno 9.464 slučajava COVID-19. Ukupan broj žrtava je 193, a hospitalizovano je ukupno 2.116 pacijenata.

XS
SM
MD
LG