Dostupni linkovi

Srbija: Ministarstvo novinare poziva na odgovornost, udruženja upozoravaju na težak položaj


Protest zbog pretnji novinarima, Beograd 16. Oktobar 2019.
Protest zbog pretnji novinarima, Beograd 16. Oktobar 2019.

Ministarstvo kulture i informisanja čestita svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, koji se obeležava 3. maja, i poziva ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno, navodi se u saopštenju koje je uputilo ovo ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je "u teškom vremenu kada nam korona virus diktira tempo života od ogromne važnosti da svi mediji sa puno opreza i dodatnom odgovornošću nastave da izveštavaju, ne samo o aktuelnoj situaciji, već i o svim ostalim pojavama u društvu".

"Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da stanovništvu pruže pouzdane i proverene informacije. Ministarstvo kulture i informisanja ističe da uvek i bespogovorno najoštrije osuđuje sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika zbog činjenice da obavljaju svoj posao", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja navodi da povodom Svetskog dana slobode medija "odaje posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu".

Udruženja: Izuzetno težak položaj novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su sve novinare i medije da na Svetski dan slobode medija, u nedelju 3. maja, u 5 do 12 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine, kako bi nadležne i javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

NUNS, NDNV i "Nezavisnost" pozvali su medijske radnike da se zajedno suprotstave, kako je navedeno, "otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu" i učine sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana.

"Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti, pa zatim i ekonomskim izvorima", ocenjuju medijska udruženja, i ocenjuju da je od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano pokušano ograničavanje medijskih sloboda.

NUNS, NDNV i „Nezavisnost“ ponovili su zahtev da do kraja budu rasvetljena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci budu privedeni pravdi.

UNS: Godinu obeležila hapšenja i konferencije bez novinara

Povodom Međunarodnog dana slobode medija Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da će "godinu između dva svetska dana slobode medija novinari ponovo pamtiti po hapšenjima, ali i po konferencijama za štampu u vreme pandemije korona virusa bez prisustva novinara, s objašnjenjem da je to posledica brige za njihovo zdravlje.

"Pamtiće se i reagovanje ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljeni tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca napisan za 'Nedeljnik'. To reagovanje i kasniji odgovor iz kabineta ministra odbrane izazivaju sumnju da je presretnuta elektronska pošta ili da su prisluškivani telefoni članova redakcije 'Nedeljnika'", navodi se u saopštenju.

UNS navodi da je godinu za nama obeležilo i povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega.

XS
SM
MD
LG