Dostupni linkovi

RSF: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara


Predstavnici medija u Srbiji, fotoarhiv
Predstavnici medija u Srbiji, fotoarhiv

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti Srbije da istraže mogućnost da je, kako su naveli u pisanoj izjavi, "vlada špijunirala i presretala elektronsku prepisku između jednog opozicionog političara i nezavisnog lista Nedeljnik".

"Nalazi ove istrage moraju biti javni", ističe RSF u saopštenju.

Državna novinska agencija Tanjug prenela je 16. februara izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina u kojoj oštro reaguje na autorski tekst funkcionera opozicione Demokratske stranke i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, za koji je navedeno da je objavljen u Nedeljniku.

Redakcija Nedeljnika je, međutim, navela da tekst koji je bio premet Vulinove kritike nikada nije objavljen.

Precizira se da im je Šutanovac svoj autorski tekst poslao mejlom 10. februara, a da mu je dan kasnije glavni urednik lista Nedeljnik Veljko Lalić javio da tekst neće biti objavljen.

Redakcija Nedeljnika je zato javno postavila pitanje odakle Vulinu taj tekst i gde ga je pročitao?

"Zabrinuti smo da su mejlovi između opozicionih političara i nezavisnih medija špijunirani i presretani od strane vlade", rekla je glavna urednica RSF Pauline Adès-Mével.

"Pozivamo vlasti da rasvetle ovaj slučaj", istakla je Adès-Mével.

Iz Ministarstva odbrane je ovim povodom saopšteno da je u pitanju bila greška njihove PR službe i da su mislili na izjavu koju je Šutanovac dao tabloidu Kurir, a ne na tekst u Nedeljniku.

RSF, međutim, ukazuje da se izjava ministra Vulina odnosila na stav Šutanovca o saradnji Srbije i Rusije o čemu je pisao u neobjavljenom tekstu, ali da se ta tema ne pominje u njegovom intervjuu za Kurir.

Pod istim objašenjenjem i Nedeljnik je odbacio obrazloženje Ministarstva odbrane.

Da bi se otklonile sve sumnje u vezi sa komentarima ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljeni autorski tekst Dragana Šutanovca, i novinarska udruženja zatražila su reakciju Tužilaštva.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije naveli su da republičke tužiteljke Zagorke Dolovac očekuju da hitno preduzme zakonske radnje i istraži da li su službe bezbednosti prisluškivale komunikaciju Nedeljnika i bivšeg ministra odbrane.

Ova afera, navode Reporteri bez granica u pisanoj izjavi, podseća na mart 2016. godine kada je list Informer objavio objavio detalje o tome da redakcija istraživačkog portala KRIK istražuje imovinu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i šta je sakupljeno tokom tog istraživanja pre nego što je KRIK objavio materijal. Redakcija KRIK-a tada je izrazila sumnje da je "informacije sakupila obaveštajna agencija prateći i prisluškujući novinare, a potom ih dostavila Infomeru".

"Takve epizode ukazuju da srpski mediji nisu nezavisni i da se dogovaraju sa određenim političarima", stoji u saopštenju Reportera bez granica koji istovremeno podsećaju i da je Srbija godinama beleži pad na njihovoj svetskoj listi slobode medija i da je u 2019. godini bila na 90. od 180 mesta.

XS
SM
MD
LG