Dostupni linkovi

ILO: Gotovo polovica svjetske radne snage mogla bi ostati bez sredstava za život


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Oko 1,6 milijardi radnika sive ekonomije, koji predstavljaju gotovo polovicu globalne radne snage, nalaze se u neposrednoj opasnosti od gubitka izvora zarade zbog pandemije COVID-19, saopštili su iz Međunarodne organizacije rada (ILO) u srijedu, prenosi Reuters.

Posljednji izvještaj agencije Ujedinjenih nacija oštro je podigao svoju prognozu za poražavajući uticaj pandemije na radna mjesta i prihode.

“Ovo pokazuje, u najkraćim mogućim uslovima, da se kriza zapošljavanja i sve njene posljedice, produbljuju u odnosu na naše procjene tri sedmice ranije”, rekao je generalni direktor ILO-a Guy Ryder, prenosi Reuters.

Plate gotovo dvije milijarde radnika koji spadaju u okvire sive ekonomije, pala je za 60 posto globalnog prosjeka tokom prvog mjeseca krize, saopštili su iz ILO-a.

Pročitajte i ovo:

Radnici sive ekonomije najranjiviji su dio od 3,3 milijarde globalne radne snage. Nedostaje im socijalna zaštita, pristup zdravstvenoj njezi kao i sredstva za rad od kuće, naglašeno je u izvještaju.

“Za milione radnika život bez prihoda znači da neće imati hranu, sigurnost i da neće imati budućnosti”, rekao je Ryder. “Oni nemaju ušteđevinu ili pristup kreditu. Ako im ne pomognemo sada, oni će jednostavno propasti”, dodao je generalni direktor Međunarodne organizacije rada.

Najteže pogođeni sektori su proizvodnja, smještaji, prehrambene usluge, trgovina na veliko i malo, te nekretnine i poslovne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG