Dostupni linkovi

ILO: Zaštititi radnike obaveza je svake vlade


U poslijednje tri godine u Republici Srpskoj (RS) smrtno je stradalo 30 radnika, dok je samo tokom 2019. godine osam osoba izgubilo život, a 91 je teže povrijeđena na radu, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Radnicima koji u vrijeme globalne pandemije svakodnevno odlaze na posao, trudeći se da ostalima osiguraju normalno odvijanje života u vanrednim okolnostima posvećen je ovogodišnji Svjetski dan zaštite na radu.

"Dok je cijeli svijet pogođen krizom, radnici su na prvoj liniji", navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata BiH (SSBiH).

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Iz Sindikata tvrde kako već duže vrijeme ukazuju na činjenicu da postoje brojni poslodavci koji samo prividno obezbjeđuju zaštitu na radu s ciljem poštivanja zakonskih propisa i izbjegavanja eventualnih kazni, a ne radi stvarne zaštite zdravlja radnika i sigurnosti na radu.

"Ulaganje u zdrave radne uslove i adekvatnu zaštitu na radu nije trošak, već najbolja investicija", navodi se u saopćenju iz Saveza sindikata.

Međunarodna organizacija rada (ILO) na Svjetski dan zaštite na radu pozvala je vlade da preduzmu akcije za spriječavanje i kontrolu COVID-19 na radnom mjestu, uz aktivno uključenje i dijalog s radničkim i organizacijama poslodavaca.

"Danas su najvažniji sigurnost i zdravlje naše cjelokupne radne snage. Suočeni s valom zarazne bolesti, način na koji sada štitimo naše radnike jasno govori koliko su sigurne naše zajednice i koliko će naša preduzeća biti otporna kako se razvija ova pandemija", rekao je generalni direktor ILO-a Guy Ryder.

Sindikalni pokret od 1996. godine 28. april obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i povreda na radu, jasnom porukom "Sjećamo se mrtvih, borimo se za žive".

Ovaj datum je odabran kao uspomena na 28 smrtno stradalih u nesreći na radu, na gradilištu u državi Connecticut u SAD.

'Pandemija' otkaza
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

XS
SM
MD
LG