Dostupni linkovi

MMF: Svijet bi se mogao suočiti sa najgorom recesijom još od 1930. godine


Berza u New Yorku, mart 2020.
Berza u New Yorku, mart 2020.

Očekuje se smanjenje globalne ekonomije za tri posto tokom 2020. godine zbog kolapsa nastalog uslijed pandemije korona virusa zbog koje će biti zabilježen najoštriji pad još od Velike depresije 1930-ih godina, saopštili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u utorak, prenosi Reuters.

MMF predviđa djelimično poboljšanje tokom 2021. godine, ali su također rekli da su prognoze obilježene sa ‘izuzetnom nesigurnošću’ te da, ovisno o slijedu pandemije, ekonomski ishod bi mogao biti i gori.

Prema najboljem scenariju MMF-a, očekuje se da će svijet izgubiti devet hiljada milijardi tokom dvije godine, što je veće od kombinovanog bruto domaćeg proizvoda Njemačke i Japana, saopštila je Gita Gopinath, vodeća ekonomistica MMF-a.

Prognoze MMF-a pretpostavljaju da će pandemija korona virusa dostići vrhunac u većini zemalja tokom drugog tromjesečja, te da će nestati u drugoj polovini godine, dok će se razna poslovanja postepeno otvarati.

Duža pandemija koja bi potrajala i nakon trećeg tromjesečja mogla bi uzrokovati daljnja smanjenja od tri posto u 2020. godini i još sporiji oporavak naredne godine, kažu iz MMF-a.

“Vrlo je vjerovatno da će ove godine globalna ekonomija doživjeti svoju najgoru recesiju još od Velike depresije, nadilazeći ono što smo vidjeli tokom svjetske finansijske krize prije deset godina”, naveli su u izvještaju, prenosi Reuters.

Ograničenj na putovanja oko svijeta, prekidi u lancima snadbijevanja učinili su odgovor na pandemiju veoma iskušavajućim za globalizaciju, rekla je Gopinath tokom video konferencije.

“Ali je veoma važno da ovo ne postane obilježje u kojem ćemo preokrenuti sve ono što smo stekli globalizacijom”, dodala je vodeća ekonomistica MMF-a te pozvala sve zemlje da se suzdrže od stavljanja ograničenja na izvoz medicinske opreme.

XS
SM
MD
LG