Dostupni linkovi

Savet Evrope: U Srbiji raste broj napada i pretnji novinarima


U Srbiji je broj napada na medije, uključujući pretnje smrću novinarima, tokom 2019. godine bio u porastu, navodi se u godišnjem izveštaju Platforme Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara, prenosi agencija Beta.

"Zapaljiva retorika često dolazi od državnih zvaničnika", navodi se u izveštaju partnerskih organizacija Saveta Evrope pod nazivom "Ruke dalje od slobode štampe: Napadi na medije u Evropi ne smeju da postanu nova normalnost".

U Srbiji je zaključno sa 31. decembrom bilo 21 aktivno upozorenje na Platformi, od kojih je šest novih slučajeva prijavljeno tokom 2019, a država je odgovorila na četiri.

"Jedan od najozbiljnijih slučajeva zastrašivanja desio se u februaru, kada je televizijska stanica N1 primila pismo u kojem se njenim novinarima i njihovim porodicama preti smrću, a redakciji da će biti razneta", navodi se u izveštaju i podseća da je zbog tih pretnji 70-godišnji muškarac iz Nove Pazove osuđen na osam meseci zatvora.

Još tri slučaja prijavljena 2019. odnosila su se na novinare televizije N1.

Protest podrške N1: Borba za slobodne medije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Podseća se i da je novinar N1 Miodrag Sovilj u novembru bio meta verbalnih napada zvaničnika i provladinih medija, pošto je predsedniku Aleksandru Vučiću postavljao pitanja o navodnoj korupciji vladinih zvaničnika.

U izveštaju se podseća i na antivladine proteste u martu, kada je oko 100 demonstranata upalo u zgradu Radio televizije Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u odgovoru Platformi navelo da je nekoliko demonstranata osuđeno.

Među novim slučajevima na koje je upozoreno je i hapšenje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, optuženog za otkrivanje poslovnih tajni državne fabrike namenske industrije Krušik.

U izveštaju se pozdravlja osuđujuća presuda za četiri pripadnika nekadašnje državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali se napominje da i dalje nema napretka u istrazi ubistva novinarke Dade Vujasinović.

XS
SM
MD
LG