Dostupni linkovi

Tanin zabrinut zbog političke nestabilnosti na Kosovu


Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin, arhivska fotografija
Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin, arhivska fotografija

Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin danas je na video sednici Saveta bezbednosti UN izrazio zabrinutost zbog unutrašnje političke nestabilnosti na Kosovu i pozvao političke lidere da se ujedine, a da lične i političke razlike ostave po strani.

"Nesrećna karakteristika trenutnih okolnosti na Kosovu je da su političke podele odvukle pažnju mnogih lidera od zdravstvene krize. Ove podele doprinele su smanjenju poverenja javnosti u političko liderstvo u vreme pojačane anksioznosti i neizvesnosti”, rekao je Tanin tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020. godine, Tanin je kao tri ključna elementa za uspeh borbe protiv korona virusa naveo fokusiranu vladu, mobilizaciju ljudi i resursa, kao i snažno liderstvo.

Kao pozitivne primere Tanin je naveo poboljšanu komunikaciju i saradnju zdravstvenih vlasti u Prištini i Beogradu, koja ja omogućila donaciju testova iz Srbije i slobodan protok osnovnih artikala preko prelaza.

Tanin je pozitivno ocenio prihvatanje kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT od Evropske mreže operatora prenosnog sistema i dodao da će to unaprediti regionalnu energetsku efikasnost.

Pozdravio je imenovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i naveo da je od ključnog značaja da budu nastavljeni pregovori kako bi bio postignut sveobuhvatni sporazum.

Tanin je ukazao na ranjivost Kosova u slučaju većeg širenja pandemije.

"Iako medicinsko osoblje ulaže herojske napore, resursi zdravstvene zaštite na Kosovu preopterećeni su do krajnjih granica", kazao je Tanin.

Tanin je izrazio poštovanje liderima "sa obe strane" koji su podržali jedni druge u globalnoj borbi protiv korona virusa.

"Jedino putem solidarnosti i ujedinjenim naporima možemo da uspemo u prevazilaženju ovog ogromnog izazova", dodao je Tanin.

Generalni sekretar UN Gutereš ocenio je u svom šestomesečnom izveštaju da su institucionalne reforme i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine glavna očekivanja medjunarodne zajednice kada je reč o Kosovu i pozvao na brzo otklanjanje prepreka za nastavak produktivnog dijaloga.

Gutereš je istakao da prioriteti Unmika ostaju zalaganje za bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava na Kosovu i u regionu i da će u sporovodjenju tih ciljeva nastaviti konstruktivnu saradnju sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i medjunarodnim akterima.

XS
SM
MD
LG