Dostupni linkovi

Gutereš: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine je prioritet


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, arhivska fotografija
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, arhivska fotografija

Nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i institucionalne reforme su glavna očekivanja međunarodne zajednice, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

U šestomesečnom izveštaju o radu Umnika, koji će danas razmatrati Savet bezbednosti, Gutereš je pozvao na brzo otklanjanje prepreka za nastavak dijaloga.

“Ohrabren sam ličnom odlučnošću visokog predstavnika EU Žozepa Borela da prevodi napore za obnavljanje dijaloga uz posredovanje EU, kao i opipljivim koracima koje su preduzeli Beograd i Priština, uz podršku SAD, da podstaknu povezivanje i regionalnu saradnju", napisao je Gutereš u izveštaju UN za period od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020.

Gutereš je u izveštaju naveo i da je uprkos izazovima, u velikoj meri ohrabren aktivnostima zajedničke radne grupe za nestale osobe Beograda i Prištine, koja nastavlja da deluje uz učešće i podršku Unmika i drugih agencija.

Generalni sekretar UN je istakao da prioriteti Misije ostaju zalaganje za bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava na Kosovu i u regionu.

“Unmik se, u saradnji sa Kosovskim timom UN usredsredio na oblasti koje su kritične za pomirenje u društvu i koje su neophodne za dijalog, kompromis i održivi mir. Kolektivni napori UN usredsređeni su na osnaživanje žena, mladih, civilnog društva i profesionalnih medija i podršku ostalim nosiocima pozitivnih promena na celom Kosovu”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi i da je, urpkos pandemiji korona virusa i uvedenim merama kosovske vlade, Unmik u potpunosti operativan, ali sa ograničenom sposobnošću da primeni programske aktivnosti i projekte izgradnje povrerenja.

XS
SM
MD
LG