Dostupni linkovi

Kurti: 'Ne treba politizovati donaciju testova iz Srbije'


Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti
Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) saopštio je da je donacija Srbije u testovima za korona virus "gest Srbije koji se ne treba politizovati".

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, Kurti je kazao je Kosovo dokazalo da ne pravi razlike među građanima po opštinama, partijama, starosti, polu, veri ili etničkoj pripadnosti. On je dodao da će Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje odlučiti kako će iskoristiti sve testove kojima Kosovo raspolaže.

"Mi ne diskriminiramo i ubeđen sam da ukoliko bi Kosovo odbilo da uzme te testove, bilo bo optuženo za iracionalno ponašanje i za politizaciju jednog gesta koji nije takav. Dakle, ne treba se prihvatiti kao politički i ne treba da pomažemo onima koji su dali 1.000 testova za političke ciljeve", kazao je Kurti, dodajući da Kosovo želi dobrosusedske odnose i što veću regionalnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv korona virusa.

Kosovska opozicija kritikovala je vladu na dužnosti što je prihvatila ovu donaciju iz Srbije, optuživši je da je na taj način omogućila Srbiji 'dobar PR u svetu'.


Specijalna predstavnica Evropske unije (EU) na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef EULEKS-a, te koordinator UN za razvoj pozvali su političke lidere i lidere institucija na Kosovu da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja korona virusa.

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedelju, oni su naveli da "sve regionalne inicijative za saradnju treba da se gledaju u pozitivnom svetlu".

U saopštenju međunarodnih zvaničnika se ističe da “suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku”.

XS
SM
MD
LG