Dostupni linkovi

Kurti: Tačiju treba slab premijer


Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti
Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti

Predsedniku Kosova Hašimu Tačiju odgovara slab premijer da bi prigrabio više ovlašćenja, ocenio je danas vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti komentarišući odluku Demokratskog saveza Kosova (DSK) da kandiduje Avdulaha Hotija kao mandatara za sastav vlade.

"Na radi se o demokratiji i legitimitetu, već o želji predsednika da ima slabog premijera. Budući da predsednik želi da bude više od predsednika, potreban mu je premijer koji je manje od premijera", kazao je Kurti na konferenciji za novinare.

Rekao da je Hoti dok je obavljao funkciju prvog zamenika premijera u njegovoj vladi bio vrlo destruktivan i da je uvek bacao "klin pod točkove" vlade kako bi smanjio brzinu kojom su se stvari rešavale.

Kurti je podvukao da Hoti po broju glasova nije ni među deset kandidata za poslanike DSK.

Odluku predsednika Kosova Tačija da mandat dodeli DSK nazvao je proizvoljnom i istakao da predsednik mora da poštuje Ustav.

Upitan o najavama protesta na društvenim mrežama zbog odluke predsednika da DSK dodeli mandat za sastav nove vlade, Kurti je rekao da ne može sprečiti građane da se izraze i da Samopredjeljenje nije organizovao nikakav protest.

"Ne mogu ih zaustaviti da se izraze. Sada smo u situaciji pandemije i odluke Ministarstva zdravlja i saveti lekara i stručnjaka moraju da se poštuju. Nadamo se da neće biti tužilaca i policajaca koji će pozivati na informativne razgovore, kako su zvali savetnika Gašija", kazao je on.

Rekao je da protest nije monopol Pokreta Samoopredeljenje, ali dok ima građana postojaće i protesti.

Aljbin Kurti optužio je ranije američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da je direktno umešan u obaranje Vlade Kosova i da podržava poziciju Srbiju o ukidanju taksi u dijalogu Beograda i Prištine.

Kurtijeva Vlada uvela je 1. aprila mere reciprociteta prema Srbiji, što je naišlo na neodobravanje u Vašingotnu.

Hoti je obećao da će njegova Vlada te mere odmah ukinuti.

Apostolova: Političko delovanje da bude u skladu sa Ustavom

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je danas da su sastanci sa političkim liderima deo njenog mandata i da to ne treba razumeti kao podršku njihovom delovanju.

Ona je na tviteru napisala da delovanje političkih aktera treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova.

"Što se tiče mojih susreta sa liderima Kosova, deo mog političkog mandata je da se sastajem sa svim partijama i liderima. Sastanci sa liderima političkih partija ne znače da podržavam njihovo delovanje. Stav EU je da svako političko delovanje treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova", napisala je ona.

Poruku iste sadržine su juče poslali i ambasadori zemalja velike petorke.

"Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD žele da naglase da se sastaju sa političkim i institucionalnim liderima da bi čuli njihove stavove i dobili informacije kako bi informisali svoje vlade o dešavanjima. Prisustvovanje takvim sastancima ne znači odobravanje ili podrška odredjenom stavu ili toku delovanja", navodi se u izjavi koju je juče uputila američka ambasada u Prištini.

Navode i da je to u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom.

XS
SM
MD
LG