Dostupni linkovi

Austrija razmatra ublažavanje ograničenja posle Uskrsa


Granični prelaz između Austijre i Italije

Austrija želi da od 14. aprila postepeno ublažava ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa, a najpre će biti ponovo otvorene male trgovine, saopštila je danas vlada.

"Cilj nam je ponovo pokretanje u etapama", izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc na konferenciji za novinare i pozvao stanovnike da i dalje budu disciplinovani.

Nakon otvaranja malih prodavnica 14. aprila, ostale prodavnice bi trebalo da budu otvorene početkom maja, potom restorani sredinom maja, dok će zabrana masovnih okupljanja ostati na snazi bar do kraja juna.

"Reagovali smo brže i drastičnije" od ostalih zemalja i "sprečili najgore", ocenio je austrijski kancelar čija je vlada 15. marta uvela izolaciju i zatvorila sve prodavnice osim onih sa namirnicama.

Kancelar smatra da će ova sedmica pred Uskrs biti odlučujuća za procenu da li će postepeno ukidanje ograničenja moći da bude primenjeno kao što se planira, precizirajući da će mere biti redovno procenjivane.

Škole bi trebalo da ostanu zatvorene do sredine maja, dok će ograničeno kretanje važiti do kraja aprila.

U okviru postepenog nastavka aktivnosti, maske, koje su od danas obavezne u supermarketima, biće obavezne i u javnom prevozu.

Austrija u poslednjih nedelju dana beleži smanjenje broja zaraženih korona virusom. Do danas je zaraženo 12.058 osoba, a umrle su 204 osobe.

XS
SM
MD
LG