Dostupni linkovi

Brisel će predstaviti strategiju koordinisanog izlaska zemalja EU iz izolacije


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstaviće u srijedu 8. aprila smernice za koordinisani izlazak iz perioda izolacije uvedenog da bi se zaustavilo širenje korona virusa, prenosi Beta.

Evropska komisija odlučila je da ove nedelje stavi na sto svoje predloge u vreme kada su dve zemlje članice EU, Austrija i Danska, već najavile planove postepenog ukidanja restrikcija vezanih za korona virus.

"Sutra će Evropska komisija usvojiti svoje smernice, svoju viziju toga kako zemlje članice treba na koordinisan način da sprovedu, kada dođe vreme, mere za izlazak iz ovog perioda izolacije i ukidanje drugih mera donetih u tom kontekstu", rekao je Erik Mamer glasnogovornik predsednice Evropske komisije na konferenciji za novinare.


On je rekao da u Evropskoj komisiji smatraju da je važno da već sada daju ove predloge pošto neke zemlje članice već počinju da najavljuju prve korake u tom smeru za nedelje koje dolaze, a Komisija smatra da je vrlo važno da to može da se radi na koordinisan način.
Jedan evropski izvor objasnio je da je to pitanje jako zabrinjava vođe EU jer "virus neće biti mrtav" i to će postaviti problem ako se restriktivne mere budu različito ukidale.

Mamer je pozdravio to što su Danska i Austrija unapred obavestile Evropsku komisiju i druge zemlje članice o svojim planovima.

"Razumemo da će te strategije biti postepene, sprovedene korak po korak, što je važan element koji ćemo naglasti sutra", rekao je portparol.

Austrija je dan ranije objavila detaljan plan ublažavanja restrikcija uvedenih za suzbijanje pandemije, što će početi iduće nedelje ponovnim otvaranjem manjih radnji, a Danska premijerka Mete Fredriksen je najavila ponovno otvaranje obdaništa i osnovnih škola 15. aprila.


XS
SM
MD
LG