Dostupni linkovi

Povećana stopa smrtnosti u Španiji


Zdravstveni radnici u Coruni, sjeverozapad Španije

Stopa smrtnosti od korona virusa povećana je u utorak u Španiji, pošto su tokom prethodna 24 sata umrle 743 osobe, čime je ukupan broj žrtava dostigao 13.798, piše Reuters. Ovo je prvo povećanje smrtnih slučajeva u zadnjih pet dana.

Dan ranije zabilježeno je 637 smrtnih slučajeva.

Ukupan broj zaraženih do utorka, 07. aprila je 140.510, dok je dan ranije taj broj iznosio 135.032 zaraženih osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Španske vlasti smatraju da će usporavanje zaraze biti dugoročan proces ali imaju nadu da će mjere osloboditi bolnice i hitna odjeljenja.


U narednim sedmicama se očekuje razmatranje ublažavanje mjera, a španska vlada također želi da testira 30.000 domaćinstava kako bi napravili nacionalnu mapu širenja virusa. Cilj je da izmjere koliko se virus širi van bolnica i domova za njegu, koji postaju žarišta pandemije.

Očekuje se da će kabinet premijera Pedra Sancheza odobriti mjere kojima se ublažava uticaj pandemije na ekonomiju, uključujući subvencije za farmere i fleksibinost za privremeno zapošljavanje migranta kako bi radili na uzgoju voća i povrća.

Pet stvari koje treba znati o testovima za virus korona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

XS
SM
MD
LG