Dostupni linkovi

Ombudsman za RSE: Omogućiti ponovno testiranje pacijentima na Sajmu


Uzimanje brisa

Zaštitnik građana Srbije se informisao o slučaju pacijenata smeštenih u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu i dobio uveravanje da će im se omogućiti ponovno testiranje na korona virus i da će dobiti rezultate u najskorijem roku, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ombudsman Zoran Pašalić.

Pašalić je reagovao na najavu pacijenata sa Sajma da će stupiti u štrajk glađu u subotu, 4. aprila ukoliko im se ne omogući ponovno testiranje na korona virus.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Tu nameru izneli su u pismu koje su dostavili RSE u petak 3. aprila putem aplikacije Viber. Pismo potpisuju “državljani Srbije smešteni na Sajmu”, a navode da pacijentima u tom privremenom sanitetskom centru “nikada zvanično nisu rečeni rezultati prethodno urađenih testova, niti su ih dobili napismeno”.

Takođe, tvrde da od nedelje, 29. marta kada su smešteni na Sajam “nisu dobili nikakvu informaciju u vezi sa testiranjem”, te na rezultate prethodnog testa i ponovno testiranje “čekaju deset dana”.

RSE je zatražio reakciju od Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, budući da je premijerka Ana Brnabić na čelu Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19, kao i od epidemiologa Predraga Kona koji je član Kriznog štaba, ali do objave vesti odgovore nismo dobili.

Prvi pacijenti su u privremenu bolnicu na Sajmu smešteni u nedelju, 29. marta. Vojska Srbije je uredila ovaj objekat za smeštaj lica sa lakšom kliničkom slikom, a kako je saopšteno, kapacitet Beogradskog sajma je 3.000 kreveta.

XS
SM
MD
LG