Dostupni linkovi

Komesarijat: Svi migranti u Srbiji u potpunom karantinu


Migranti, Beograd, 5. mart
Migranti, Beograd, 5. mart

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je da su od uvođenja vanrednog stanja 15. marta zbog pandemije korona virusa svi migranti koji su se zatekli na teritoriji Srbije, a bili su van prihvatnih centara, smešteni u centre koje od tada obezbeđuje Vojska Srbije.

"Zbog ulaska tih migranata u sistem, njihov broj u centrima je porastao i na današnji dan (subota, 4. april) iznosi 8.703", navodi se u saopštenju Komesarijata.

Dodaje se da su zbog sprečavanja širenja korona virusa među migrantskom populacijom "uvedena stroga pravila, što znači da su migranti praktično u potpunom karantinu" i da su ulasci u centre zabranjeni.

"Svaki pokušaj ulaska nekog novog odmah se prijavljuje nadležnima i sprovode stroge mere izolacije. U sprovođenju svih mera u borbi protiv korona virusa učestvuju i pomažu i sami migranti", saopštio je Komesarijat.

Kako se navodi, saopštenje je objavljeno povodom učestalih tvrdnji na društvenim mrežama i portalima da se migranti, navodno, "pod okriljem noći dovode" i "naseljavaju" u Srbiji.

"Radi se o potpunoj neistini sa ciljem da se javnost uplaši, a javno mnenje okrene protiv migranata koji se, inače, od uvođenja vanrednog stanja nalaze izolovani u prihvatnim i centrima za azil", naveo je Komesarijat i pozvao nadležne da kazne sankcionišu lažnih vesti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG