Dostupni linkovi

Crna Gora ponovo odbila pet respiratora iz Srbije


Šatori za trijažu pacijenata ispred Klinićkog cntra u Podgorici, mart 2020.
Šatori za trijažu pacijenata ispred Klinićkog cntra u Podgorici, mart 2020.

Crna Gora ponovo je odbila pet respiratora iz Srbije, tokom predstavljanja Nacionalnog plana za pripremljenost i odgovor na pandemiju korona virusa 28. marta ambasadorima na video konferenciji organizovanoj u zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici.

Dokument obuhvata procijenu tromjesečnih potreba Crne Gore u iznosu od 59 miliona eura u deset ključnih kategorija: od hitnih odgovora do brojnih urgentnih rješavanja socijalno-ekonomskih izazova, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"U ovoj borbi nam je potrebna i pomoć i razumijevanje u kratkom roku. Naše djelovanje danas, spasiće živote u narednim nedjeljama. Vremena za odlaganje nemamo“, rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalni kordinacionog tima (NKT ) Milutin Simović.

Tom prilikom ambasador Republike Srbije Vladimir Božović izrazio je podršku mjerama Crne Gore i pozvao vlasti da „još jednom preispitaju“ sinoćnu odluku o odbijanju ponude predsjednika Srbije Aleksadra Vučića da Crnoj Gori pokloni pet respiratora.

Crna Gora je naime odbila ponudu srpskog predsjednika, koji je 27. marta rekao da je Srbija spremna da pokloni crnogorskoj Vladi tri respiratora i još dva na molbu lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrije Mandića - po jedan za Pljevlja i Bijelo Polje.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović ponovo je odbio tu ponudu, zahvalio ambasadoru na riječima podrške i ocijenio da su respiratori potrebniji Srbiji.

Spor oko tri respiratora je nastao kada je Fond za zdravstveno osiguranje (FZD) Crne Gore naručio pet respiratora od predstavnika švedskog proizvođača koji ima sjedište u Srbiji.

Respiratori nijesu preuzeti jer je ta vrsta robe u medjuvremenu blokirana za izvoz i oni su prodati drugoj kompaniji u Srbiji.

Uslijedile su medjusobne optužbe na relaciji Podgorica-Beograd nakon čega je Vučić ponudio da ih Srbija pokloni Crnoj Gori, što je crnogorska Vlada 27. marta prvi put odbila.

XS
SM
MD
LG