Dostupni linkovi

SPC i jedna kašičica za vernike i u pandemiji


Vernik izlazi iz crkve, Beograd, 22. mart
Vernik izlazi iz crkve, Beograd, 22. mart

Nakon što je u jeku pandemije korona virusa na društvenim mrežama postao viralan snimak iz Saborne crkve u Novom Sadu, na kojem se vidi sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) kako jednom te istom kašičicom daje vernicima pričest, deo javnosti je reagovao sa negodovanjem.

Slobodan Sadžakov, profesor Univerziteta u Novom Sadu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da indiferentan odnos Srpske pravoslavne crkve prema preporukama državnih organa pokazuje da se ova verska institucija ponaša neodgovorno i nerazumno.

„Postavlja se pitanje smisla, ako oni načelno podržavaju mere Vlade, a dozvoljavaju svojim sveštenicima da vrše pričešća koja su rizična, što je svakom razumnom čoveku jasno. Situacija je takva da se zatvaraju škole i parkovi, da se hapse ljudi koji krše pravila koja je Vlada postavila, a jedino se ne postavlja pitanje odgovornosti Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Sadžakov.

Sveti arhijerejski sinod SPC je u saopštenju 16. marta pozvao vernike da „ne prenebregavaju uputstva medicinskih službi i državnih organa“, ali je uprkos tome prošlog vikenda u pravoslavnim crkvama širom Srbije vršeno pričešćivanje vernika.

Šta kaže SPC, a šta struka

Snimak iz Novog Sada uznemirio je deo javnosti, pa je reagovala i medicinska struka.

„Očekujemo od SPC, pa čak i od njenog patrijarha Irineja da vrlo jasno da uputstvo svom sveštenstvu i vernicima“, rekao je epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Predrag Kon, na konferenciji za medije u ponedeljak, na molbu novinara da prokomentariše ovaj događaj.

Istog dana se saopštenjem oglasio i Sinod SPC, koji, između ostalog, navodi da su tokom liturgije povodom Uskršnjeg posta „poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od covid-19 (u hramu ne više od pet osoba, vernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jedan od drugog)“. Navodi se još ocena da je „nerazumno i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu, niti se pričešćuju, da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće”.

“To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž, budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja", navodi se u saopštenju Sinoda SPC, koje je objavljeno sedam dana nakon što je sa istog mesta vernicima upućen apel da se pridržavaju uputstava državnih organa.

Na molbu RSE da prokomentarišu apel Predraga Kona, u Sinodu SPC su nam rekli da se obratimo Eparhiji Bačkoj. Sa te adrese do zaključenja ovog teksta odgovor nije stigao.

Dve škole mišljenja o pričešću

Pričest je suština hrišćanstva, obred u kojem vernik simbolično preko hleba i vina prima telo i krv Hristovu, objasnio je za RSE teolog i veroučitelj Miroslav Aleksić.

On je rekao da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoje podeljena mišljenja o tome šta treba raditi u vanrednim situacijama kakva je danas u Srbiji i svetu.

„Jedan veliki broj pravoslavnih teologa, episkopa i sveštenika je stava da u vreme ove pandemije ne bi trebalo pričešćivati vernike jednom kašičicom zbog širenja virusa. Međutim, drugi deo pravoslavnog sveta, koji čine takođe episkopi, sveštenici i teolozi, su stava da preko pričešća zaraza, virus niti bilo kakva druga bolest ne može da se prenese“, kaže Aleksić.

Kako se širi korona virus?

Virus korona, kojim su u Srbiji prema podacima od 24. marta zaražene 303 osobe a tri su preminule, širi se kijanjem, kašljanjem, kao i rukovanjem, pa je preporuka nadležnih da se izbegavaju bliski kontakti među ljudima.

Odlukom Vlade, u Srbiji se od 22. marta primenjuju oštrije mere za sprečavanje širenja bolesti covid-19. Zabrana kretanja za kompletno stanovništvo važi od 17 do 5 sati ujutru.

Celodnevna zabrana kretanja važi za građane starije od 65 godina, pošto oni spadaju u najugroženiju populaciju tokom ove pandemije. Za one koji prekrše ovu naredbu predviđene su kazne u rasponu od 50.000 (420 evra) do 150.000 dinara (1200 evra).

Zabranjeni su i svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od pet ljudi, a razmak između prisutnih mora biti najmanje dva metra. Zatvorene su sve obrazovne institucije, a zabranjen je boravak i u parkovima.

Nadležni bez komentara

Nakon što je video iz Novog Sada objavljen, na društvenim mrežama stigle su brojne kritike na račun SPC.

“Ja jesam vernik, ali tako se igrati sa životom ne samo svojim već i drugih je za krivičnu prijavu”, jedan je od komentara ispod snimka koji je objavljen na Fejsbuku.

Izostala je, međutim, reakcija predstavnika države, koji svakodnevno apeluju na građane da ostanu u svojim domovima i smanje na minimum lične kontakte, kako bi se presekao lanac širenja virusa.

„To su dvostruki aršini“, kaže Slobodan Sadžakov.

„Država bi bila ozbiljna ukoliko bi nešto preduzela i sankcionisala odgovorne. Time bi poslala poruku da su svi građani isti i da nema onih građana i institucija koji su privilegovani i koji direktno potencijalno utiču na pogoršanje ove situacije“, dodaje Sadžakov.

Nove metode Ruske pravoslavne crkve

Prema rečima Miroslava Aleksića, pravoslavne crkve širom sveta se na različite načine nose sa globalnim širenjem korona virusa.

Neke crkve su, kaže, zatvorene, a Ruska pravoslavna crkva, koja važi za konzervativnu, na pričešćima primenjuje izvesne mere zaštite.

„Oni nisu obustavili bogosluženja i pričešća, već su uveli novi praksu da se kašičice dezinfikuju kod svakog vernika koji dođe da se pričesti. Dakle, pričesti se jednom kašičicom, ona se odmah dezinfikuje, opere i očisti, pa prilazi sledeći vernik. Druga varijanta je da se upotrebljava jedna kašičica za svakog novog vernika. Koliko vernika je na pričešću, toliki broj kašičica mora da bude spremljen“, kaže Aleksić.

O dezinfekciji kašičice koju primenjuje Ruska pravoslavna crkva, govorio je i Predrag Kon na konferenciji za medije.

„To je jedan pokušaj. Ni to nije dovoljno, ali je u svakom slučaju neuporedivo bolje nego bez ičega“, kazao je Kon.

Na popisu stanovništva 2011. godine 6.079.396 građana izjasnilo se da su pravoslavni vernici, što je najbrojnija verska grupa u Srbiji, u kojoj, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, živi 7. 186 862 stanovnika.

Inače, beogradski nadbiskup Katoličke crkve Stanislav Hočevar izjavio je da će Hramovi beogradske nadbiskupije biti otvoreni, ali da nema zvaničnog bogosluženja. Hočevar je objasnio da se u posebnoj kapelici služe mise bez fizičkog prisustva vernika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG