Dostupni linkovi

Borel: EU će pomoći Srbiji u borbi protiv korona virusa


Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezednosnu politiku Žozep Borel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Evropska unija traži način da pomogne Srbiji, poručio je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezednosnu politiku Žozef Borel (Joseph Borell) u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U saopštenju, koje je izadao kabinet viskog predstavnika, stoji da je Borel naglasio da Evropska unija gleda kako da Zapadni Balkan priključi inicijativama koje EU preduzima u borbi protiv korona virusa i kako da pruži podršku u ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja korona virusa.

"Bliska koordinacija sa svim susedima, kako na regionalnom nivou, tako i sa EU, ključna je za efikasan odgovor na pandemiju", poručio je Borel Vučiću i dodao da je u ovim teškim vremenima potrebna saradnja i solidarnost.

Borel je obavestio Vučića da evropske institucije pripremaju mogućnost da i zemlje koje su u procesu pristupnih pregovora sa EU imaju pristup sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.

Predsednik Vučić je visokom predstavniku Borelju rekao da Srbija računa na pomoć EU u borbi protiv bolesti, kao i u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

"Nadamo se da ćemo imati isti tretman kao zemlje članice i pristup različitim fondovima EU", naglasio je Vučić.

Vučić je, takođe, pozdravio i odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz Mehanizam civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji.

Borel: Što pre nastaviti dijalog sa Prištinom

Ističe se i da je šef evropske diplomatije naglasio da je potrebno raditi na stvaranju povoljne klimu za nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Neophodno je, uz pomoć EU, brzo nasatviti pregovore o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova", stoji u saopštenju.

Ranije u toku nedelje Žozef Borel je obavio razgovor i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti), od kog je zatražio ukidanje takse na robu iz Srbie i Bosne i Hercegovine.

Zatražio je i da Kosovo "vodi inkluzivni pregovarački proces sa Srbijom u formatu dijaloga koji pomaže Evropska unija".

XS
SM
MD
LG