Dostupni linkovi

Borel: Priština da ukine takse


Visoki predstavnik Evropske Unije za zajedničku spoljnu politiku I bezbednost, Žozef Borel
Visoki predstavnik Evropske Unije za zajedničku spoljnu politiku I bezbednost, Žozef Borel

Visoki predstavnik Evropske Unije za zajedničku spoljnu politiku I bezbednost, Žozef Borel (Jospeh Borell) je zatražio od kosovske vlade što brže ukidanje takse na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine jer one “predstavljaju prepreku regionalnoj saradnji, koja je danas ključnija nego ikad”.

Ovaj zahtev je šef evropske diplomatije izneo u telefonskom razgovoru sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti).

U saopštenju koje je izdao kabinet Žozefa Borela se ističe da se razgovaralo i o merama koje se preduzimaju u cilju suzbijanja virusa COVID-19.

“Situacija zahteva konsenzus, političko jedinstvo i zajedničku svrhu. Bliska koordinacija i saradnja na regionalnom nivou i sa EU ključni su u odgovoru na ovaj vanredni slučaj koji samo zajedno možemo rešiti”, stoji u saopštenju.

Takođe se potvrđuje da su Borel i Kurti razgovarali i o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova I Srbije, te da je visoki predstavnik EU istakao važnost da Kosovo “vodi inkluzivni pregovarački proces sa Srbijom u formatu dijaloga koji pomaže EU”.

XS
SM
MD
LG