Dostupni linkovi

EK ograničava izvoz medicinske opreme van EU


Predsednica Evropske komisije (EK), Ursula von der Leyen, potvrdila je uvođenje mere nazvane “šema autorizacije” koja omogućava zemljama članicama Evropske unije da same odluče hoće li izvoziti medicinsku i ostalu zaštitnu opremu.

U saopštenju koju je izdala, Von der Leyen potvrđuje da mjere važe za celu teritoriju EU u cilju zadržavanja dovoljnih zaliha unutar bloka.

"Moramo zaštititi naše zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji odbrane protiv virusa. Moramo ih zaštititi zaštitnom opremom - maskama, rukavicama, zaštitnom odećom itd”, istakla je Von der Leyen u video poruci.

Ova odluka je stupila na snagu u nedelju uveče i važiće narednih šest nedelja.

Von der Leyen je potvrdila da će u ponedeljak Evropska komisija pokrenuti i zajedničku javnu nabavku sa zemljama članicama za testiranje setova i respiratornih ventilatora i predstaviti smernice nacionalnim vladama o graničnim merama.

Evropska komisija je već u procesu zajedničke nabavke maski za lice za 20 zemalja.

*** Prethodna verzija vijesti sa naslovom 'EK zabranuje izvoz medicinske opreme van EU' izmijenjena je kako bi reflektirala informacije nastale nakon objavljivanja ove vijesti.

Naime, nije riječ o zabrani izvoza medicinske opreme iz EU u zemlje Zapadnog Balkana, kako je bilo navedeno u prvobitnoj vijesti, već je zemljama članicama Evropske unije ponuđena mogućnost da odluče da li će izvoziti medicinsku i ostalu zaštitnu opremu van tržišta Evropske unije, o čemu je RSE pisao dan nakon objavljene vijesti.

XS
SM
MD
LG