Dostupni linkovi

Optužnice zbog terorizma za dva povratnika iz Sirije u BiH


Senad Kasupović u sudnici Suda BiH
Senad Kasupović u sudnici Suda BiH

Šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Senada Kasupovića (1980) iz Velike Kladuše i Jasmina Keserovića iz Zavidovića, koji su 19. decembra 2019. zajedno sa još pet muškaraca izručeni iz Sirije u BiH i trenutno se nalaze u pritvoru, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Kasupović se tereti da je 12. jula 2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama militantne organizacije "Islamska država" (IDIL).

"Optuženi je na navedenom području boravio šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime 'Muatesim', učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga IDIL-a u Siriji u jedinici 'Bejt Komandos', koja je kasnije promijenila ime u 'El Aksa'", navodi se u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

Dodaje se kako se Kasupović tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1, a sve u vezi sa članom 201. Kaznenog zakona BiH.

Optuženi Keserović se tereti da je početkom 2013. otišao u Tursku, odakle je ilegalno prešao u Siriju, sa namjerom da se priključi strukturama tzv. Islamske države (IDIL).

“Nakon što se priključio navedenim formacijama, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama terorizirali stanovništvo, optuženi je zajedno sa drugim osobama iz BiH, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga IDIL-a u Siriji u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab u jedinici “Bejt Komandos” koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa” sve do sloma i poraza struktura IDIL-a koncem 2019. godine, kada se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportiran pravosuđu BiH”, navodi se u saopćenju.

Također, optuženi Keserović se tereti da je za vrijeme boravka u Siriji, u uniformi i naoružan automatskom puškom, snimio i putem interneta distribuirao, video-snimak u kojem osobno poziva na ubijanje kršćana, te navedenom porukom izravno poticao druge na izvršenje kaznenog djela terorizma.

"Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, te javno putem sredstava informiranja, uputio poruku javnosti, koja je imala za cilj poticanje drugih na izvršenje kaznenog djela terorizma, čime je počinio kazneno djelo organiziranje terorističke grupe, kao i kazneno djelo Javno poticanje na terorističke aktivnosti”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Sudu Bosne i Hercegovine je, uz optužnice, upućen i prijedlog za produženje pritvora.

U BiH je 19. decembra 2019. godine iz Sirije deportirano ukupno 25 bh. državljana, od čega sedam muškaraca, šest žena i 12 djece.

XS
SM
MD
LG