Dostupni linkovi

Komesar za izbeglice: Protesti protiv migranata sramota za Srbiju


Protest protiv migranata u Beogradu 8. marta
Protest protiv migranata u Beogradu 8. marta

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je da su anti migrantski protesti koji su u nedelju, 8. marta uveče organizovani u centru Beograda "velika bruka i sramota" za Srbiju, ali da ga mali broj učesnika čini "ponosnim".

On je za agenciju Beta ocenio da je veliki napor uložen da se u Beogradu okupi 200 "ljudi koji mrze", kao i da je „u drugim opštinama takođe bilo manjih skupova, poput Šida gde se okupilo 20-tak građana“.

Protest protiv migranata u Beogradu

Cucić je povodom protesta protiv migranata, na kojem su učesnici kamenicama gađali prostorije Komesarijata za izbeglice, kazao da građani Srbije treba da se zabrinu i zapitaju o porukama koje su poslate na tom skupu.

"Šta je sledeće? Ako neko šeta niz (beogradsku ulicu) Gavrila Principa i viče 'isterajte migrante i Cigane' i gađaju objekat koji njih sklanja sa ulice... Treba da stavimo prst na čelo", naveo je Cucić.

Komesar je dodao da Srbija "neće dopustiti nikome da na bilo koji način zloupotrebi njeno gostoprimstvo", kao i da ne treba da smeta migrantima na njihovom putu ka zapadnoj Evropi.

Prema njegovim rečima do sada je više od milion migranata prošlo kroz Srbiju, a svi koji prolaze znaju da nemaju pravo da urade ništa što ne mogu u svojoj zemlji.

Cucić je rekao da u Srbiji trenutno boravi manje od 6.000 migranata, i u prihvatnim centrima i van njih, što je isti broj kao u novembru.

Desničarske organizacije i grupe organizovale su 8. marta u Beogradu protest protiv migranata koji je počeo ispred Vlade Srbije, a završen u Savamali gde boravi najviše migranata pod vedrim nebom.

Oni su taj skup nazvali "masovnom narodnom patrolom" i najavili da će nastaviti da organizuju "narodne patrole" i u drugim gradovima.

XS
SM
MD
LG