Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Korona virus, dezinfekcija, ilustracija
Korona virus, dezinfekcija, ilustracija

Prvi slučaj virusa korona u BiH, negativni nalazi banjalučkih osnovaca

U Osnovnoj školi 'Branko Ćopić' u Banjoj Luci gdje je utvrđen slučaj prisustva korona virusa kod jednog đaka, obustavljena je nastava.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je da je izvršeno testiranje 26 učenika i 12 nastavnika Osnovne škole "Branko Ćopić" na virus i da su svi nalazi negativni.

Oni ostaju u izolaciji u narednih 14 dana, jer tu školu pohađa učenik zaražen korona virusom, zbog čega je provedeno testiranje školskih drugara i nastavnika s kojima je bio u neposrednom kontaktu. Prvi potvrđeni slučaj korona virusa u BiH je muškarac koji je boravio u Italiji.

Korona virus i Srbija: Dezinformacije i teorije zavere

Nakon BiH, korona virus se pojavio i u Srbiji.

U samo tri dana ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić dva puta je izneo teoriju o tome kako se korona virus pojavio u Kini.

"Kina je danas druga ekonomija u svetu tako da nije isključeno da je to deo jednog specijalnog rata protiv Kine", izjavio je Dačić po povratku iz zvanične posete Pekingu 28. februara gostujući na televiziji Pink. Da li je njegova izjava naučno neutemeljena i diplomatski neodmerena?

Život na čekanju

Nermin Zubović iz Velike Kladuše skoro tri godine je na samom vrhu liste za novo srce. Ne može ga dobiti ni u Bosni i Hercegovini, ni u nekoj drugoj državi jer ne postoji ugovor sa evropskom organizacijom za razmjenu i doniranje organa. Ugovor sa Eurotransplatnom ne mogu potpisati entiteti, nego samo država. Nepostojanje nadležne institucije na nivou države samo je jedna od prepreka Nerminovoj borbi za život.​

Istorijski pregled položaja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Sukob oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, osim pravnih i imovinskih pitanja, u fokus stavlja i istorijsku dimenziju Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.​

I jedna i druga strana se selektivno pozivaju na određene istorijske datume koji idu u prilog njihovoj opciji, za i protiv primjene novog Zakona, koji predviđa da vjerske zajednice moraju da dokazuju vlasništvo nad objektima koji su izgrađeni do 1918. godine, a u suprotnom će se ta imovina smatrati državnom.

U Crnoj Gori djeluju četiri eparhije Srpske pravoslavne crkve, među kojima su Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije: budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska. Na osnovu objavljenih i dostupnih istorijskih podataka, status Pravoslavne crkve u Crnoj Gori se tokom prethodnih vjekova mijenjao, a iz čega i crkva i država crpe argumente kada govore o vlasništvu nad crkvenom imovinom. Čitajte ovdje.

Most: Duvaju li ponovo vetrovi rata na Zapadnom Balkanu?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo o tome da li se region Zapadnog Balkana nalazi u najdubljoj krizi nakon završetka ratova devedesetih godina. Sagovornici su bili Žarko Korać, dugogodišnji profesor Filozofskog fakuleta u Beogradu, i Vedran Džihić, predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beču.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG