Dostupni linkovi

Erdoan: Migrantska kriza se rešava preko evropske podrške Turskoj u Siriji


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da Evropska unija (EU) treba da podrži turske inicijative za rešavanja sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

"Ako evropske zemlje žele da reše problem onda treba da pruže podršku turskim političkim i humanitarnim rešenjima u Siriji", rekao je Erdoan u Ankari.

On je dao tu izjavi u trenutku kada novi talas migranata pokušava da stigne u Evropu iz Turske pošto je Ankara otvorila svoje granice prema Grčkoj.

Novi sukobi izbili su 4. marta na tursko-grčkoj granici, migranti su bacali kamenje na grčke policajce koji su na njih ispaljivali suzavac, prenosi agencija AFP.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da je turskim vlastima poručio da situacija na granici sa Grčkom nije prihvatljiva.

On je nakon razgovora sa Erdoanom u Ankari rekao da je tokom sastanka naglasio da Turska ne bi trebalo da podstiče dalje pomeranje migranata ka granici sa državama EU.

Borelj je sastanak sa Erdoanom opisao kao "dug i isplativ".

Erdoan je u govoru optužio evropske zemlje da "gaze" ljudska prava tako što tuku migrante, potapaju njihove brodove i čak pucaju na migrante koji pokušavaju da stignu u Evropu.

"Grci koji pribegavaju svim sredstvima da spreče migrante da uđu na njihovu teritoriju čak do toga da ih dave ili ih ubijaju bojevim mecima, ne treba da zaborave da bi i njima jednog dana moglo da bude potrebno saosećanje", rekao je Erdogan.

Atina demantuje da su ubijeni migranti u pokušaju da stignu na njenu teritoriju.

Turska koja pokušava da dobije više zapadne podrške u Siriji naspram sirijskih režimskih snaga i njihovog ruskog saveznika, u petak je otvorila granicu sa Grčkom i dozvolila migrantima da idu ka Evropi.

TRT: Zaobiđite zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju

Turska državna televizija TRT objavila je geografsku mapu, sa uputstvima na arapskom, na kojima se prikazuju "rute" koje vode sa turske teritorije sve do Francuske i Nemačke.

Po toj mapi, migranti i izbeglice su usmereni na pet pravaca kroz Tursku do pet "ulaznih mesta" u Grčku - četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko reke Evros, gde se poslednjih dana zbog krize nalazi i grčka vojska.

Preporučuje se da migranti, na putu do Zapadne Evrope, zaobiđu sve zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju.

Višegradska grupa nudi pomoć Srbiji i Severnoj Makedoniji u zaustavljanju migranata

Na Erdoanove najave odgovorili su premijeri zemalja članica Višegradske grupe koji su u Pragu najavili da su spremni da pomognu Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji koje su prve na udaru na balkanskoj trasi kako bi se novi izbeglički talas iz Turske zaustavio što južnije.

"Ne sme se ponoviti migracijska kriza iz 2015. godine", poručio je češki premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare sa premijerima Poljske, Slovačke i Mađarske.

Erdoan: Postići dogovor o Siriji sa Putinom

Erdoan je rekao novinarima da želi da postigne dogovor o prekidu vatre u sirijskoj oblasti na severozapadu Idliba tokom sutrašnjeg sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Rekao je da se nada da će osigurati prekid vatre što pre u regionu Idlib, gde Ankara vodi operaciju protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada(Bashar al-Assad), na samitu u Moskvi.

Sukobi između sirijskih i turskih snaga u Idlibu izazvali su humanitarnu katastrofu, i gotovo milion raseljenih.

Turska je pokrenula veliku ofanzivu protiv sirijskih vladinih snaga u Idlibu posle pogibije više od 30 turskih vojnika 27. februara u vazdušnim napadima pripisanih snagama Bašara al Asada.

Eskalacijom nasilja u Idlibu se potpuno raspao sporazum postignut između dvojice čelnika u Sočiju 2018. kojim je trebalo da prestanu sukobi u Idlibu i da se uvede demilitarizovana zona.

XS
SM
MD
LG