Dostupni linkovi

Sirijska i turska vojska u novim sukobima u Idlibu


Idlib 2. marta
Idlib 2. marta

Turska je saopštila da su danas poginula još dva njena vojnika u napadu sirijskih vladinih snaga na severozapadu Sirije, gde se nastavljaju sukobi dve vojske, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Turska je poslala hiljade vojnika u tu oblast u provinciji Idlib u Siriji da podrži sirijske pobunjenike koji se tu nalaze, ali nije uspela da zaustavi ofanzivu sirijske vlade, koju podržava Rusija, da povrati tu provinciju.

Oblast Idliba blizu turske granice poslednje je uporište pobunjenika posle devet godina rata u Siriji.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u najnovijem napadu sirijskih snaga na turske vojnike takođe ranjeno šest vojnika.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan treba da putuje za Moskvu gde namerava da dogovori primirje u Siriji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U sukobima turskih i sirijskih snaga na severozapadu Sirije poginulo je više od 50 turskih vojnika proteklih mesec dana, uključujući 33 poginula turska vojnika u četvrtak u samo jednom vazdušnom apadu.

Moskva je optužila Ankaru za eskalaciju nasilja, uoči samita Erdoana i Putina koji treba da se održi sutra.

Ruski zvaničnici su izjavili da smatraju Tursku odgovornom za propast dogovora o primirju postignutom u Sočiju, u Rusiji 2018. godine. Po njihovim rečima Ankara nije poštovala taj dogovor da obuzda militante koji nastavljaju da napadaju sirijske i ruske ciljeve.

XS
SM
MD
LG