Dostupni linkovi

Erdoan tvrdi da je odbio milijardu evra od EU da zaustavi migrante


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan tvrdi da je odbio dodatnu milijardu evra pomoći Evropske unije za prijem migranata, ako ih zadrži u Turskoj dok su hiljade na putu ka granici s Grčkom.

"Mi razgovaramo s njima. Kažu nam: 'Poslaćemo vam milijardu evra', a mi im kažemo: 'Koga vi to pokušavate da prevarite? (...) Ne želimo više taj novac!'", rekao je Erdoan.

On je to izjavio u Ankari, na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Evropska unija je sve više zabrinuta zbog priliva hiljada migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je "otvorila kapije".

Erdoan je u ponedeljak kritikovao EU zbog toga što ne želi da "podeli teret" s Turskom, u kojoj živi oko četiri miliona migranata i izbeglica, od kojih su velika većina Sirijci koji su pobegli od rata koji je pustoši njihovu zemlju od 2011. godine.

Turska je 2016. godine s Briselom zaključila sporazum kojim se obavezala da će se boriti protiv prolaska migranata u Evropu, u zamenu za pomoć od šest milijardi evra.

Erdogan je u ponedeljak još jednom optužio EU da je dala samo delić te obećane pomoći, što evropski lideri negiraju.

Odluka Turske da otvori granice sa Evropom, doneta prošlog petka, dolazi u vreme dok Ankara traži podršku Zapada turskim snagama u Siriji, gde vode ofanzivu protiv vojske sirijskog režima.

Suočena sa prilivom hiljada ljudi na njenu granicu, Grčka je preduzela drakonske mere da bi ih sprečila da je pređu.

Na granici su grčke snage u ponedeljak ispaljivale patrone suzavca i koristile vodene topove, javili su izveštači AFP-a.

XS
SM
MD
LG