Dostupni linkovi

Vučić: Nema plana za Kosovo


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Dogovor o Kosovu nije postignut, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, demantujući nezvanične informacije da je Srbija sa Zapadom dogovorila finalno rešenje za kosovsko pitanje.

"Prethodnih dana bilo je mnogo lažnih vesti o tome kako se postižu veliki dogovori, o tome kako je plan već napravljen, o tome kako se već sve zna. O tome se nije razgovaralo niti bilo šta slično postoji. Ne postoji nikakav veliki plan ni veliki dogovor", rekao je Vučić u Beogradu po povratku iz službene posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Vučić je ponovio da je njegov uslov da nema suštinskih razgovora sa Prištinom dok kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije ne budu ukinute.

"Što se taktičkih stvari tiče, u Vašingtonu smo razgovarali o takozvanom Mini Šengenu, bržem protoku ljudi, robe i kapitala, kao i o izgradnji autoputa i uspostavljanju železničke i avionske linije", naveo je Vučić.

On je rekao da je zvaničnicima SAD, sa kojima se sastao u Vašingtonu, preneo da Srbija ne bi radila na daljem povlačenju priznanja Kosova ukoliko bi Priština potpisala da neće pre kraja dijaloga sa Beogradom tražiti prijem u Interpol, Unesko i ostale međunarodne organizacije.

"Dogovor mora da bude kompromis, a ne jednostrana želja. To je jedini uslov", izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije saopštio je da će u narednih deset dana otputovati u službenu posetu Nemačkoj gde će u Berlinu sa kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o Kosovu.

XS
SM
MD
LG