Dostupni linkovi

Tači: Sastanak u Vašingtonu podsticaj za Kosovo i Srbiju


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci)
Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci)

Kosovo i Srbija danas po prvi put veruju da se preko lideršipa u Americi može postići konačni sporazum i taj trenutak treba da se iskoristi, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) na događaju posvećenom formiranju Komisije za istinu i poverenje na Kosovu.

Obraćajući se prisutnima, on je kazao da "veruje da je sastanak sa američkim zvaničnicima i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući u ponedeljak trenutak kritičnog i pozitivnog skretanja da se "pod rukovodstvom SAD, lideršipom predsednika Tramp, dinamikom ambasadora Grenela postigne sporazum u bliskoj budućnosti".

"Sastanak u Vašingtonu je podsticaj za obe strane, dobra volja za mir na Kosovu i u Srbiji, za otvaranje euroatlanske perspektive za ceo Zapadni Balkan, za ekonomski razvoj, bolji život građana obe zemlje, kao i za investicije SAD-a i EU", kazao je Tači.

"Prema tome, ovaj momentum Vašingtona treba da iskoriste i Kosovo i Srbija i sve strane koje su zainteresovane za postizanje konačnog mira između Kosova i Srbije, kao garancija miru na celom Zapadnom Balkanu", istakao je Tači.

Očekuje se da će Tači o sastanku u Vašingtonu takođe obavestiti poslanike Skupštine Kosova, onda kada predsedništvo zakaže jednu takvu sednicu koju je Tači sada već i zvanično tražio da se održi u sredu u 16 sati.

Tači je kazao da ukoliko mu se onemogući obraćanje u Skupštini, budući da do sada nema povratnu informaciju o tome, onda će to uraditi putem konferencije za novinare. Takođe je najavio i sastanak sa svim političkim liderima.

XS
SM
MD
LG