Dostupni linkovi

Tači: SAD će imati vodeću ulogu u dijalogu Kosova i Srbije


Hašim Tači na pres-konferenciji
Hašim Tači na pres-konferenciji

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je da će Sjedinjene Države od sada imati vodeću ulogu u procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Kazao je kako se nedostatak jedinstva među državama Evropske unije (EU) o pitanju Kosova odrazio i na šansu za postizanje sporazuma između Prištine i Beograda.

U nemogućnosti da se obrati Skupštini Kosova, predsednik Hašim Tači obratio se javnosti putem konferencije za novinare a u vezi njegove posete prošlonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tači je na ovoj konferenciji hronološki opisao sastanke koje je imao sa američkim zvaničnicima, te i sastanak 2. marta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući, u organizaciji specijalnog izaslanika američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Ponovio je da ovaj sastanak označava snažan povratak SAD-a u "procesu mogućnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije", što su, kako je dodao, tražili svi na Kosovu.

"Danas imamo vodeću ulogu SAD-a i to je istorijski uspeh", kazao je Tači, dodajući da sastanak odražava i spremnost za nastavak procesa nakon stagnacije od više od godinu dana.

Kosovski predsednik je dodao da se dostignuća u višegodišnjem briselskom dijalogu uz posredstvo EU i podršku SAD-a trebaju pozdraviti, ali da taj proces "nažalost, nije uspeo ono što je Kosovo želelo".

"Nedostatak jedinstva država EU se odrazio i na šansu te mogućnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. Da ilustriram, EU i članice Unije još nisu uspele da nateraju pet države EU da priznaju Kosovo. Ni na horizontu se ne vidi nada da EU ubedi te zemlje, a kamoli da ubedi Srbiju da prizna Kosovo. Ta šansa je ravna nuli, ne vidim ni napore. To je jedna razočaravajuća uloga Brisela", kazao je Tači.

"Kašnjenje nije u našem interesu, niti je u interesu investicija na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Prema tome se trebamo pokazati pametnim, maksimalno iskoristiti ponuđenu šansu i da učinimo drugi veliki strateški korak za Kosovo, onako kako smo delovali jedinstveno i zajedno u Rambujeu, u Beču gde smo izašli kao pobednici", poručio je Tači.

On je pozvao na jedinstvo a kako bi Kosovo na kraju bilo "čista obraza".

"To zato što imamo predsednika SAD-a, predsednika Trampa (Donald Trump), sa dodatnom pažnjom Kosovu i regionu. Imamo izaslanika ambasadora Grenela koji sa smelošću i vizijom gura napred dijalog, postiže sporazume i maksimalno se angažuje na konačni sporazum. Ovo je nov momentum, nova šansa koju mi moramo da iskoristimo. Gubitak ovog momentuma podrazumeva cenu – stagnacija, status kvo, nedostatak ekonomskog razvoja i progresa", kazao je Tači, dodajući da je Kosovu sada potrebno političko jedinstvo.

Tači je ponovio da se radi o "odlučujućem i istorijskom trenutku za budućnost Kosova". On je ubeđen i da će se između Kosova i Srbije desiti recipročno priznanje.

XS
SM
MD
LG